Πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τῃ χιλιετηρίδι βαπτίσεως του Αγίου Ισαποστόλου Όλαφ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις επί τῃ χιλιετηρίδι βαπτίσεως του Αγίου Ισαποστόλου Όλαφ, βασιλιά της Νορβηγίας πραγματοποιήθηκαν από 16 έως 17 Οκτωβρίου 2014 με κοινές προσπάθειες των ἐν τη χώρᾳ ταύτῃ Ρωσικών ενοριών Αγίας Άννης του Νοβγορόντ και Αγίας Ισαποστόλου Όλγας.

Την ημέρα Βαπτίσεως του Αγίου Όλαφ, στις 16 Οκτωβρίου 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Αιγκόργιεφσκ Μάρκος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας επί των ιδρυμάτων εξωτερικών τέλεσε τα θυρανοίξια του Ρωσικού Ορθόδοξου Ιερού Ναού Αγίου Όλαφ, ανεγερθέντος στο ιστορικό μέρος στο Stiklestad Κεντρικής Νορβηγίας και ἐν συνεχείᾳ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις άρχισαν με τη λιτανεία συμμετασχόντων του ιερού κλήρου και πλήθους προσκυνητών, οι οποίοι με εικόνα και τα τιμία λείψανα του ευσεβούς βασιλέως και Βαπτιστού της Νορβηγίας μέσα από το πεδίο Stiklestad ἐν πομπῃ κατευθύνθηκαν στο νεόδμητο Ιερό Ναό.

Ληξάσης της Θείας Μυσταγωγίας απονεμήθηκαν υψηλές τιμητικές διακρίσεις σε όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του Ναού.

Η εόρτια ημέρα ολοκληρώθηκε διά κοινού γεύματος.

Στις 17 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Μάρκος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον παλαιό Καθεδρικό Ναό Nidarosdomen της πόλεως Trondheim, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών. Σημειωτέον εδώ ότι επί αιώνες φυλάσσονταν τα τιμία λείψανα του Αγίου Όλαφ και ήταν ο τόπος, όπου γινόταν η στέψη των Νορβηγών βασιλέων.

Η επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τῃ συμμετοχῃ πολλών ντόπιων πιστών και προσκεκλημένων και προσκυνητών εκ Ρωσίας, εκ Δανίας, εκ Σουηδίας και βέβαια άλλων μερών της Νορβηγίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτανεία πέρι του Καθεδρικού Ναού του Trondheim.Ετικέτες