Ο Πατρ. Μόσχας με τον γραμματέα του ΠΣΕ: Εύθραυστη η ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη-Τι είπαν για το διαθρησκευτικό διάλογο

Loading...


Χθες 10 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος δέχθηκε στην πατριαρχική κατοικία στην Ιερά Μονή Danilov, τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ),  πάστορα  Δρ Olav Fykse Tveit.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών πρωθιερέας Μιχαήλ Gundyaev και ο γραμματέας διαχριστιανικών σχέσεων  του ΤΕΕΣ μοναχός Stefan (Igumnov).

Ο κ. Κύριλλος δήλωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στη Γενεύη. Κοίταξα το υλικό και πρέπει να πω ότι αυτό το έργο μου έχει κάνει μια θετική εντύπωση. Το ότι δίνεται έμφαση στο θέμα της ειρήνης και της δικαιοσύνης, είναι πολύ σημαντικό.  Όσον αφορά στη σχέση της Εκκλησίας με τον έξω κόσμο, ειδικά  με τον κόσμο της πολιτικής,τονίζουμε την ανάγκη να συνδεθούν οι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές δράσεις, απαιτώντας δικαιοσύνη, γιατί η ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη είναι πολύ εύθραυστη. Και τα τελευταία χρόνια, εξακολουθώ να λέω ότι για να γίνει πραγματικότητα η ειρήνη στην Ουκρανία, είναι αναγκαία για η επίτευξη της δικαιοσύνης, και αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων σχετικά με τις γλωσσικές, εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις. «

Οι δύο πλευρές σημείωσαν τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών των χριστιανικών εκκλησιών και των διεθνών χριστιανικών οργανώσεων για την ουκρανική κρίση και τις συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μείωση του πληθυσμού των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή,, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των εξτρεμιστικών ομάδων του  «Ισλαμικού κράτους».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ, για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν υπόψην οι απόψεις των τοπικών θρησκευτικών ηγετών και των εκπροσώπων όλων των εθνοτικών ομάδων. Υπό την έννοια αυτή, είναι απαραίτητο να φτάσει σε ένα νέο επίπεδο και ο διαθρησκευτικός διάλογο.

Όπως σημείωσε ο Πατριάρχης στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών μπορεί να ανατεθεί ένας από τους βασικούς ρόλους στην προπαρασκευή ενός τέτοιου διαλόγου και του συντονισμού της διαχριστιναικής συνεργασίας  με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης.

Τα δύο μέρη συζήτησαν επίσης μια σειρά από έργα που σχετίζονται με τη συνεργασία του Πατριαρχείου Μόσχας και του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στον ανθρωπιστικό τομέα.

Νωρίτερα ο γραμματέας του ΠΣΕ είχε συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.Συζήτησαν τα θέματα των διαχριστιανικών σχέσεων, καθώς και την παρούσα διεθνή κατάσταση. Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία.Ετικέτες