Οι «δέκα εντολές» του Πατριάρχη Μόσχας

Loading...


Σημαντικά μηνύματα έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σε μια σειρά από παρεμβάσεις του τις τελευταίες μέρες.

Αναφέρθηκε στους διωγμούς των Χριστιανών, στο θέμα της οικογένειας και του θρησκευτικού γάμου, της ομοφυλοφιλίας, του εθνικού πατριωτισμού και άλλα. 

Δείτε μερικές εξ αυτών των παρεμβάσεων: 

1) Κατά την έναρξη των εργασιών Διεθνούς Συνεδρίου στο State Kremlin Palace,
στη Μόσχα, στις 27 Ιανουαρίου έκανε λόγο για τους Νεομάρτυρες και ομολογητές του 21ου αιώνα  και τους χαρακτήρισε ως ένα παράδειγμα για όλους εμάς για να ακολουθήσουμε το Χριστό.
Αναφέρθηκε επίσης στη μνήμη που πρέπει να έχει το Ρωσικό έθνος και έφερε ως παράδειγμα τη μάχη του Λενινγκράντ. «Καλούμαστε να θυμηθούμε το τίμημα που καταβάλλεται για την ειρήνη και την ελευθερία της πατρίδας μας. Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, 27 Ιανουαρίου του 1944, είχαμε τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν  πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι Τιμώντας τη μνήμη των νεκρών, καλούμαστε να θυμηθούμε ποιο είνια το τίμημα που καταβάλλεται για την ειρήνη και την ελευθερία της πατρίδας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» είπε

Είπε ακόμη πως η ποιμαντική φροντίδα των στρατιωτών είναι μία από τις προτεραιότητες του έργου της εκκλησίας.
Επισήμανε πως δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι  στους αδελφούς και στις αδελφές μας και τόνισε ότι «Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 2012, σκοτώθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες χριστιανοί, και το 2013 – περίπου 70 χιλιάδες Αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας είναι να σκοτώνει κανείς αθώους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι χριστιανοί» και συμπλήρωσε: 
«Στην περίπτωση αυτή, σε αυτό το στατιστικό στοιχείο δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθεί ο ακριβής αριθμός των συνανθρώπων μας που σκοτώθηκαν στη Συρία, τα τρία τελευταία χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης. Σήμερα ολόκληρη η Εκκλησία, όλη η ανθρωπότητα παραπαίει από τη φρίκη αυτού του πολέμου. Εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη ιεράρχες, ιερείς, μοναχοί και μοναχές. Βεβηλώθηκαν ιερά, καταστράφηκαν δημόσια κτίρια και κοινωνικές υποδομές. Επιπλέον, στα χέρια των εξτρεμιστών πάσχουν χριστιανοί της Αιγύπτου, που αντιμετωπίζουν επίσης πολιτειακή και πολιτική κρίση. Μια κλιμάκωση της βίας υφίσταται ακόμη στην Αφρική: Λιβύη, Νιγηρία, Σομαλία, Σουδάν. Συνεχείς σφαγές και επιθέσεις σε βάρος χριστιανών στο Πακιστάν, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στην αγωνία από τους αδελφούς και τις αδελφές μας»

Έκανε επίσης λόγο για την οικογένεια λέγοντας πως πρέπει να ενσταλάξει το σεβασμό της νεότερης γενιάς για το γάμο και την οικογένεια. 

2)Μιλώντας στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 28 Ιαν. του 2014 αναφέρθηκε και στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και στις δυνατότητες να παρεμβαίνει εκείνη και είπε πως «Η Φωνή της Εκκλησίας συμπίπτει με τη φωνή του λαού. Η Εκκλησία δεν αξιολογεί μόνο τη θέσπιση κανόνων, αλλά και όλες τις διαδικασίες που συμβαίνουν στη ζωή της χώρας, από την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό, και στις περισσότερες περιπτώσεις η φωνή της Εκκλησίας συμπίπτει με τη φωνή του λαού».

Μίλησε ξανά για την οικογένεια λέγοντας πως «Σήμερα, η έννοια της οικογένειας είναι υπό δοκιμή για την αντοχή», έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις παραδοσιακές αξίες λέγοντας «Αιώνιες αξίες είναι οι αξίες της πίστης» και εμμέσως πλην σαφώς καταδίκασε και την ομοφυλοφιλία σημειώνοντας πως «Γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας με βάση την αγάπη και την κατανόηση, για τη γέννηση των παιδιών.»

Μίλησε και για τον πατριωτισμό λέγοντας πως » ο Πατριωτισμός είναι ένα εργαλείο και ένα μέσο επιβίωσης, για το λαό. Εάν καταστρέψουμε την αγάπη για τη χώρα μας, είμαστε το πριόνι που κόβει το κλαδί στο οποίο καθόμαστε»

3)Επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα για την πέμπτη επέτειο από την ενθρόνιση του στις 1 Φεβρουαρίου του 2014 ο κ. Κύριλλος  τόνισε πως «Το χέρι του Θεού καθοδηγεί την Εκκλησία από την ιστορική διαδρομή μας»

Τέλος χθες από το Βόλγκογκραντ όπου συνόδευσε τα Τίμια Δώρα των Μάγων δήλωσε με αφορμή και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα πως «Οι εχθροί μας θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία, αυτό το μεγάλο φυλάκιο της Ορθοδοξίας. Και αν είναι ένας πόλεμος και όλοι πρέπει να κινητοποιηθούν – κυρίως να κινητοποιηθούν πνευματικά».Ετικέτες