Η Σουμελά δεν αναμένεται να ανοίξει τον Αύγουστο του 2018 παρά το χρονοδιάγραμμα

Loading...


Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Μπορεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της  να αναφέρεται ότι η ιστορική μονή της στην Τραπεζούντα αναμένεται να ανοίξει για το κοινό στις 16 Αυγούστου 2018, ωστόσο –σύμφωνα με πληροφορίες του pontos-news.gr– η συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης θεωρείται αβέβαιη.

Πηγές από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας αναφέρουν ότι η αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης είναι πιο πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο του 2018 ή και πιο αργά.

Οι τουρκικές Αρχές, λένε οι ίδιες πηγές, επιθυμούν να… τελειώνουν μία και καλή με την Παναγία Σουμελά, από το να ανοιγοκλείνουν το μνημείο εκτελώντας τις εργασίες τμηματικά.

«Εμπόδιο» αποτελεί και ο χειμώνας στον Πόντο, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό θα δώσει αρκετό χιόνι στην περιοχή της Τραπεζούντας. Για τις ανάγκες των εργασιών αναστήλωσης επιστρατεύτηκαν ακόμα και αναρριχητές, προκειμένου να εντοπίσουν σαθρά και επικίνδυνα σημεία στο βράχο του όρους Μελά.

Οικοδομικά υλικά σε μία από τις δύο εισόδους της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Η φωτογραφία είναι από την αποστολή του pontos-news.gr το καλοκαίρι του 2016 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς –πέρα όσων εργάζονται στο μνημείο– δεν έχει ακριβή εικόνα των εργασιών. Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο τουριστικός πράκτορας Μεχμέτ Κιουτσούκ αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δει να μεταφέρονται σκαλωσιές, λαμαρίνες και οικοδομικά υλικά, αλλά τίποτε παραπάνω. Η πρόσβαση απαγορεύτηκε ακόμα και σε δημοσιογράφους και φωτογράφους· «ένα μέσο ζήτησε ειδική άδεια για να ανέβει στην Παναγία Σουμελά και να τραβήξει φωτογραφίες, και ακόμα περιμένει απάντηση», λέει ο Μεχμέτ Κιουτσούκ.

Η κλειστή Παναγία Σουμελά, από το Σεπτέμβριο του 2015, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας.

Τον Οκτώβριο ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χαλούκ Πεκσέν κατέθεσε ερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση σχετικά με την παράταση του χρονοδιαγράμματος των εργασιών. Οι τουριστικοί πράκτορες, από τη μεριά τους, περιμένουν υπομονετικά να ανοίξει και πάλι η ιστορική μόνη. «Ό,τι χάνουμε τώρα από τον τουρισμό, θα το πάρουμε με το παραπάνω μετά το πέρας των εργασιών», είναι η άποψη του Μεχμέτ Κιουτσούκ.

soumela_neo