Στο Μπακού ο Σαμαράς

Loading...


Της Τασούλη Αλεξίας
Το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός προσκεκλημένος του προέδρου Ιλχάν Αλίγιεφ.

Τον Αντώνη Σαμαρά θα συνοδεύουν ο υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να τιμήσει τον Αζέρο πρόεδρο και να παραβρεθεί στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την υπογραφή του συμβολαίου για την αξιοποίηση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ, το οποίο οι Αζέροι χαρακτηρίζουν ως «συμβόλαιο του αιώνα».

Το συμβόλαιο αυτό υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου 1994 και για τους Αζέρους συμβολίζει την αρχή της ενεργειακής διαφοροποίησης και την έναρξη σύναψης στρατηγικών συμμαχιών με άλλα κράτη.

Για την ελληνική κυβέρνηση η ελληνοαζερικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία μετά μάλιστα και από τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο Αλίγιεφ είχε πραγματοποιήσει με τη σύζυγό του τον περασμένο Ιούνιο επίσκεψη στη χώρα μας ενώ η κ. Αλίγιεβα αναμένεται και πάλι να επισκεφτεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, το παρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αζέρικης κυβέρνησης, θα δώσουν πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί, ανάμεσα τους και ο Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο ο Α. Σαμαράς θα έχει την πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές στην Τουρκία, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Real.gr.

Όλοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών θα ξεναγηθούν, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, και σε σταθμό άντλησης πετρελαίου από την Κασπία θάλασσα.Ετικέτες