Στην Κεφαλλονιά ο Σαμαράς για τους σεισμόπληκτους

Loading...


Έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες 

Στην Κεφαλονιά διανυκτέρευσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα Τετάρτη περιοδεύει στις πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό περιοχές.

Το πρωί πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πόλη του Ληξουρίου, όπου προήδρευσε σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, και στη συνέχεια μετέβη εν πλω στο Αργοστόλι.

1

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να ξαναγυρίσει η Κεφαλονιά σε κανονικούς ρυθμούς» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά την επίσκεψή του σε Ληξούρι και Αργοστόλι.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το νησί σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού άντεξε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Συμπλήρωσε ότι έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να βρεθεί λύση για τους υπόλοιπους μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Για τις υποδομές του νησιού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχουν αντιμετωπιστεί με εξαίρεση τον δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου, ο οποίος θα ανοίξει μόνο όταν κριθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ οι υπόλοιπες υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνια, νοσοκομεία) λειτουργούν κανονικά.

Στο μεταξύ έκτακτο οικονομικό βοήθημα αποφάσισε να χορηγήσει ο δήμος Κεφαλονιάς στους σεισμοπαθείς, των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν «μη κατοικήσιμα» κατά τους ελέγχους των ειδικών κλιμακίων.

Το ποσό ανέρχεται στα 586,94 ευρώ ανά οικογένεια για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών.

Για την είσπραξη του βοηθήματος χρειάζεται μια απλή δήλωση στο δημοτικό κατάστημα Παλικής για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ για τους κατοίκους της υπόλοιπης Κεφαλονιάς η καταγραφή των αιτημάτων θα γίνεται στα Κέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών.

Η ΔΗΜ.ΑΡ

Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Νίκη Φούντα, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς ενημερώθηκε σε συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τον δήμαρχο του Αργοστολίου αναφορικά με το εύρος των ζημιών, τους έλεγχους σε κτίρια και την τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, ενώ ζήτησε να διασφαλιστούν τα μέτρα στήριξης των κατοίκων που δοκιμάζονται και να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Οι μηχανικοί συνεχίζουν το έργο της καταγραφής των ζημιών στα κτίρια. Σημειώνεται ότι το 50% των 300 σπιτιών που ελέγχθηκαν σε Ληξούρι και Αργοστόλι έχει κάποια ζημιά. Ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

1

1

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος. Δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτίρια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ,  ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοί, γύρω στις 12:30 το βράδυ, μεγέθους από 4,2 βαθμούς ο καθένας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, από την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκαν 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3, και εκατοντάδες μικρότεροι.Ετικέτες