Η Ξαφά λέει ότι θα γίνουμε Ζιμπάμπουε εάν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ

Loading...


Απαντήσεις για το τι θα ακολουθήσει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ έδωσε η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος και πρώην μέλος του Ταμείου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm.

Όπως είπε, αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία πληρωμής θα της δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αν και εντός 30 ημερών δεν αποπληρώσει τότε η Ελλάδα θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

«Η χρεοκοπία προς κάποιον πιστωτή συνιστά αυτομάτως αθέτηση πληρωμών προς άλλους πιστωτές και κυρίως προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που έχει δανείσει την Ελλάδα περίπου 140 δισ. σε δάνεια διάσωσης», πρόσθεσε.

«Δηλαδή», συνέχισε, «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει όχι μόνο προς το Ταμείο αλλά και προς όλους τους υπόλοιπους πιστωτές και συγκεκριμένα ως προς το Ταμείο θα μπει η Ελλάδα στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε που επίσης έχει απλήρωτες υποχρεώσεις προς το Ταμείο».

Η κ. Ξαφά είπε επίσης ότι «δεν έχει ξαναγίνει στα 72 χρόνια που υπάρχει το Ταμείο να μην αποπληρώσει κάποια αναπτυγμένη χώρα τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομολόγος ανέφερε ότι αν υπάρξει χρεοκοπία ανοιχτή προς το Ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

«Επομένως, συμπλήρωσε, «τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλει η ΕΚΤ θα τους επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση διότι η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες».

Ακόμη, εκτίμησε ότι οι καταθέτες δεν θα περιμένουν μέχρι τις 5 Ιουλίου να βεβαιωθούν ότι θα γίνει πιστωτικό γεγονός και θα αρχίσουν από πριν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αυτό είναι προφανές.

«Πιστεύω ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος και έλεγχοι στο να αποσύρεις τις καταθέσεις σου. Ότι είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001, η ίδια ιστορία», κατέληξε.Ετικέτες