Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Το Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα, Ιερό Ναό της Αναστάσεως, επισκέφθηκε στις 25 Μαΐου 2013 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος με τη συνοδεία αυτού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

Επίσης τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο συνόδευαν ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων, Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, ο Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος, Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων, στελέχη του Τμήματος.

Στον είσοδο του Ναού τον υψηλό προσκεκλημένο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα και ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα Αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης καθώς και εφημέριοι του Ναού και πλήθος ενοριτών.

Ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος τέλεσε δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως. Στην ακολουθία παρέστησαν η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία κα Δανάη-Μαγδαλινή Κουμανάκου.

Στην προσφώνησή του προς τον Μακαριώατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος τόνισε τον προσωπικό δεσμό της Αυτού Μακαριώτητος με το Μοσχοβίτικο Μετόχιο του Παναγίου Τάφου, όπου ευόρκως υπηρέστησε ως εκπρόσωπος του Παναγίου Τάφου, διά του έργου του ενισχύοντας τις σχέσεις «του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μετά του απεράντου Πατριαρχείου Μόσχας».

Ο πατήρ Στέφανος προσέφερε στον Προκαθήμενο Σιωνίτιδος Εκκλησίας εικόνες του Χριστού και της Παναγίας μας.

Αφού ευχαρίστησε για τον χαιρετισμό ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος αντιφώνησε και τόνισε τη μεγάλη του χαρά και τη βαθιά συγκίνηση που τον διακατέχουν την ώρα αυτή, κατά την επίσκεψη στο Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα, όπου αξιώθηκε να υπηρετήσει πλέον διετίας. Στραφείς στο ιστορικό του Ναού ο Μακαριώτατος Πατριάρχης υπογράμμισε ότι ο Ρώσος αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α΄ εδώρησε οικόπεδο για την ανέγερση του Ναού ώστε αυτός «να αποτελή τόπον πνευματικής και προσκυνηματικής προετοιμασίας δι’ όσους ευσεβείς Ρώσους ανελάμβανον  προσκυνηματικήν θεωρίαν εις τους Αγίους Τόπους  και δι’ όσους δεν ηδύναντο δι’ οικονομικούς ή άλλους λόγους να αναλάβουν την μακράν και κοπιώδη και επικίνδυνον ταύτην ιεράν οδοιπορίαν να παρέχη την παραμυθίαν ότι  ηξιώθησαν να επισκεφθούν αντί του Παναγίου Τάφου, έστω τον ναόν τούτον, αποτελούντα οιονεί  προεκβολήν και προέκτασιν Αυτού εις την Ρωσικήν γην δι’  ευλογίαν αυτής και του λαού αυτής».

Επιπλέον το Μετόχιο ήταν τόπος διαμονής των εκπροσώπων και Πατριαρχών Ιεροσολύμων, οι οποίοι έφθαναν στη Μόσχα και εν συνεχείᾳ περιέρχονταν τη Ρωσία  για τη συγκέντρωση πόρων προς συντήρηση των Παναγίων Προσκυνημάτων και τις ανάγκες της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο ποτέ δεν έμεινε άσβεστη η δάδα της πίστεως και το φως της Αναστάσεως στη Ρωσίά την εποχή των διωγμών, τις οποίες υπέστη ο Ρωσική Εκκλησία εν τω προσώπων χιλιάδων μαρτύρων των οποίων το αίμα τους χύθηκε υπέρ αγάπης του Χριστού.

«Το Μετόχιο αποτελεί συνεκτικό και συνδετικό κρίκο μεταξύ της Αγιοταφικής Αδελφότητας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι όσοι υπηρέτησαν στο Μετόχιο τους εδόθη η ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη ψυχή του ευλεβούς Ρωσικού γένους, τη Ρωσική ιστορία και να καταστούν μέτοχοι των Παθών του Ρωσικού λαού τα οποία υπέστη μόνο και μόνο εξαιτίας της πίστεώς του στον Χριστό Σταυρωθέντα και Αναστάντα.

Η κλήση μας σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων είναι να φέρουμε την μαρτυρία μας στον κόσμο τούτο, τον οποίον απειλεί η παγκοσμιοποίηση καθώς και άλλα διάφορα πράγματα, και ιδιαιτέρως απειλείται η Ορθόδοξη πίστη μας και ήθος. Όπως λέγει και ο απόστολος, ότι ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις. (Εφ.6. 12) δηλονότι κατά των δυνάμεων του σκότους.

Επίσης η Αυτού Μακαριώτητα αναφέρθηκε στην πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου, χάρη στην οποία ευρέθη στη Μόσχα με την αντιπροσωπεία αυτού και ότι ήλθε ως αδελφός προς τους αδελφούς και όχι ως ξένος.

Τέλος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγίας Σιών εξέφρασε την ελπίδα ότι το Μοσχοβίτικο  Μετόχιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα μείνει διά παντός συνεκτικός κρίκο μεταξύ του Ρωσικού λαού, της Ρωσικής Εκκλησίας και του Ορθοδόξου λαού της Παλαιστίνης και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος προσέφερε στον Αρχιμανδρίτη Στέφανο σταυρό και εικόνα της Παναγίας.

Ακολούθησε η δεξίωση στους χώρους του Μετοχίου προς τιμήν του Προκαθημένου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

alt
alt
alt
alt