Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου.

Παρών στη Θεία Λειτουργία ήταν και ο Πατριάρχης κ.κ.Θεόφιλος.

Διαβάστε αναλυτικά το ανακοινωθών του Πατριαρχείου: «Την Δευτέραν, 20ην Ιανουαρίου/2αν Φεβρουαρίου 2015, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η εορτή του οσίου Πατρός ημών Ευθυμίου του Μεγάλου εις την επ’ ονόματι αυτού Ιεράν Μονήν, την κειμένην εις την Χριστιανικήν Συνοικίαν, συνεχομένην τη Ιερά Μονή Παναγίας Σειδανάγιας, βορείως του Πατριαρχείου.

Ο Άγιος Ευθύμιος ήλθεν εις την Αγίαν Γην εκ της πατρίδος αυτού Καππαδοκίας το 420 μ.Χ., συνησκήτευσε μετά του Αγίου Θεοκτίστου εις την έρημον Κουτιλά, την κειμένην μεταξύ Ιεροσολύμων και Νεκράς Θαλάσσης, ίδρυσεν εν αυτή Λαύραν, αναδειχθείσαν εις μέγα μοναστικόν κέντρον και υπήρξεν ο διδάσκαλος, ομού μετά του Αγίου Θεοκτίστου του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου, ελθόντος εις την αγίαν Γην το 456 μ.Χ., εκήρυξε τον Χριστιανισμόν εις την φυλήν των Περσών, αφιχθείσαν προ της Λαύρας αυτού και ανεδείχθη πολέμιος του Μονοφυσιτισμού, υπέρμαχος του δόγματος της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, 451 μ.Χ., ήτοι της εν Χριστώ τω Κυρίω ημών μιάς υποστάσεως εν δύω φύσεσιν, ενεργείαις τε και θελήσεσι. Η Μονή αύτη διατηρείται σήμερον ως αρχαιολογικός χώρος.

Εις την εν Ιεροσολύμοις Ιεράν Μονήν του οσίου Ευθυμίου προεξήρξε του Εσπερινού αφ’ εσπέρας και της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων αυτώ Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και Ιεροδιακόνων, ψαλλόντων του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού του Κεντρικού Μοναστηρίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου και των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής και προσευχομένων εν κατανύξει και ευλαβεία πολλών εντοπίων Χριστιανών, προσκυνητών εξ Ελλάδος, Ουκρανίας, Ρωσίας και Ρουμανίας και μοναζουσών του Πατριαρχείου.

Προς το ευλαβές εκκλησίασμα τούτο εκήρυξε τον θείον λόγον ο Σεβασμιώτατος, περί της ασκητικής μορφής του Αγίου Ευθυμίου, όστις ήλθεν εις τα Ιεροσόλυμα εις μικράν ηλικίαν και αφωσιώθη εις την μοναχικήν ζωήν και ανεδείχθη οδηγητής πλήθους μοναχών εις την σωτηρίαν.

Διαρκούσης της Θείας Λειτουργίας προσήλθε και προσεκύνησεν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η καθηγουμένη μοναχή Χριστονύμφη εδεξιώθη πάντας εις το ηγουμενείον».

0402euth.jpg
0402euth1.jpg
0402euth2.jpg
0402euth3.jpg
0402euth4.jpg
0402euth5.jpg


Ετικέτες