Ξεσαλώνει ο σχισματικός Φιλάρετος όσο κρατούν τα πάρε-δώσε Βαρθολομαίου με Ουκρανούς αξιωματούχους

Loading...


Όσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αποφασίζει επί του ουκρανικού αιτήματος για αυτοκέφαλη εκκλησία και όσο αυξάνονται και πληθύνονται οι επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη με πλειάδα Ουκρανών αξιωματούχων ο επικεφαλής των σχισματικών του «» θα ξεσαλώνει. Εσχάτως είχε το θράσος να ξεφουρνίσει πως η επίσημη και αναγνωρισμένη Εκκλησία της χώρας υπό το δεν θα πρέπει να ονομάζεται ουκρανική! 

«Είναι μια πλάνη της ουκρανικής κοινωνίας. Επειδή η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, ονομάζεται «ουκρανική», χωρίς να είναι της Ουκρανίας. Η Θεία λειτουργία και το κήρυγμα δεν είναι στην ουκρανική γλώσσα, η ιστορία διδάσκεται στο πνεύμα της Ρωσικής ιδεολογίας, η οποία λέει ότι υπάρχει «ένας λαός» και πως ο ουκρανικός λαός υπάρχει σε έναν ενιαίο «ρωσική κόσμο». Με τίποτα δεν είναι της Ουκρανίας, η Εκκλησία που αποκαλείται της Ουκρανίας. Έτσι τώρα στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας (Verkhovna Rada) τέθηκε μια ερώτηση σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία, η οποία δεν έχει το κέντρο της στη χώρα,  δεν έχει κανένα δικαίωμα να ονομάζεται ουκρανική. Έχει το δικαίωμα να υπάρχει στην Ουκρανία, αλλά η ουκρανική δεν θα λέγεται, αλλά Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία. Αυτή η ερώτηση είναι σχετική, και σύντομα θα λυθεί το θέμα », – δήλωσε ο επικεφαλής των σχισματικών.!

Και πρόσθεσε πως » Τώρα έρχεται η διαδικασία της εξόδου από το Πατριαρχείο Μόσχας και η μετάβαση στο Πατριαρχείο Κιέβου. Οι μεταβάσεις είναι χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες. Είναι ανώδυνες … Ο αγώνας είναι για το σε ποιο θα πρέπει να ανήκουν οι ναοί, «- είπε ο .

Ο ίδιος μάλιστα πήγε κι ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας βέβαιος ότι το «Πατριαρχείο Κιέβου» θα αναγνωριστεί από όλες τις Ορθοδόξες Εκκλησίες. «Δεν θα πρέπει να έχουν αμφιβολίες. Δεν γνωρίζουμε πότε, αλλά η διαδικασία είναι προς αυτή την κατεύθυνση », – είπε.