Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων

Loading...


Το προκύψαν ζήτημα με το Κατάρ που αποτελούσε τρόπον τινά «μήλον τη έριδος» μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων διευθετήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μετά κια από παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πράξη που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του υφυπουργού Κ. Τσιάρα στον εν λόγω υπουργικό θώκο. Όσον αφορά πάντως την ουσία της συμφωνίας αξίζει να σημειώθεί πως σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης επιβεβαιώθηκε ότι η κάθε Εκκλησία σέβεται τα όρια της δικαιοδοσίας της άλλης.

Παράλληλα οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να μεταφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Ιερές Συνόδους της κάθε Εκκλησίας που υπηρετούν τον κοινό στόχο ενότητας της Ορθοδοξίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΥΠΕΞ,  το Πατριαρχείο Αντιοχείας επέμεινε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, ενώ από την πλευρά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναμένεται να προταθεί στην Σύνοδοη αλλαγή του τίτλου του Αρχιεπισκόπου Κατάρων.

Συν τοις άλλοις θα πρέπει να διευκρινιστεί μέσω επίσημης δήλωσης πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν διεκδικεί περιοχές της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Υπενθυμίζεται πως το Πατριαρχείο Αντιοχείας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βόστρων Σάββας και συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία ο διάκονος Πορφύριος Ζόρζι και ο κ. Καρόλ Σάμπα, ενώ την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούσαν ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, και ο πατριαρχικός έξαρχος στην Αθήνα Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

Από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.

1