1

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Γκεοργκιέφσκι: “Η Μακεδονική κοινωνία να ζητήσει συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Του Θωμά Αναστασιάδη 

“Ο Αχρίδος Ιωάννης τώρα δικαιώθηκε πλήρως. Αλλά είκοσι χρόνια το κράτος μας τον παρενόχλησε βάναυσα”

Στην τελευταία του συνέντευξη 10.06.2022, για τα πρόσφατα εκκλησιαστικά γεγονότα στην πατρίδα του, μίλησε στον δημοσιογράφο κ. Vasko Eftov (Βασίλειο Ευθυμίου), ο πρώην πρωθυπουργός της τότε πΓΔΜ κ.Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι.

Επισημαίνει ότι με τη Συμφωνία στη Ναϊσό της Σερβίας το 2002, όλες οι διαδικασίες για την απόκτηση ανεξαρτησίας της Εκκλησίας ήταν οι ίδιες με την τρέχουσα διαδικασία με μικρή διαφορά στο χρονικό πλαίσιο, αλλά ακόμα κι έτσι, η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί πριν από πολλά χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε και για την κρατική δίωξη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας και Μητροπολίτη Σκοπίων κ.κ.Ιωάννη γιατί, όπως τόνισε, ασχολούμαστε, τάχα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και είκοσι χρόνια και ότι η δίωξη έχει καταγραφεί σε όλες τις εκθέσεις του State Department των ΗΠΑ.

Δήλωσε επίσης ότι: εδώ και είκοσι χρόνια το κράτος, με διώξεις και φυλακίσεις, παρενοχλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη!

Επιπλέον, τόνισε χαρακτηριστικά ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, (ελληνιστί: Αγαπητός Γεωργιάδης) λέγοντας: «Και τώρα το πιο ενδιαφέρον. Παριστάνουμε τους “τρελούς” ως κοινωνία, αλλά ο Αχρίδος Jovan είναι ο κερδισμένος με την ιδέα του για το σχίσμα και το πως έπρεπε να ενταχθεί η τοπική μας εκκλησία στην Κανονικότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι ο δρόμος που χάραξε ο Ιωάννης και δυστυχώς δεν τον ακολουθήσαμε. Αντιθέτως του επιφέραμε ποικίλες ταλαιπωρίες, με αποτέλεσμα τον σοβαρό κλονισμό της υγείας του. Γι’ αυτό υποχρέωση της κοινωνίας μας είναι ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη».

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για τα εκκλησιαστικά γεγονότα της επικαιρότητας, ο κ.Αγαπητός Γεωργιάδης {Љубчо Георгиевски} κατέληξε με την εξής φράση: «Εδώ και είκοσι χρόνια, αναπηδάμε στην ίδια θέση μας. Αλλά τώρα το τίμημα είναι λίγο πιο ακριβό, γιατί μέχρι σήμερα δεν ξέρω πώς μας αναγνωρίζουν !”

Ο κ.Γκεοργκιέφσκι διετέλεσε Πρωθυπουργός της τότε FYROM από το 1998 έως το 2002. Το 2006 έλαβε την Βουλγαρική υπηκοότητα, γεγονός που προκάλεσε πολυάριθμες διαμάχες στην τότε FYROM και την Βουλγαρία, σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα μιας τέτοιας πράξης. Αυτοπροσδιορίζεται ως Βούλγαρος.

Όλη η συνέντευξη Γκεοργκιέφσκι: