Ο Ποροσένκο στον Σερβίας Ειρηναίο και το θέμα της αυτοκεφαλίας

Loading...


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, με αφορμή την επίσκεψή του στο Βελιγράδι έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο και συζήτησαν για θέματα της Ορθοδοξίας, σε μια περίοδο που η διπλωματία είναι στα φόρτε της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και προέτρεψε τον επικεφαλής της Εκκλησίας να προσευχηθεί για ειρήνη στην Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία ενθαρρύνει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, αναφερόμενος στα τρέχοντα θέματα που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε στον Πρόεδρο Πόροσενκο ότι εκτιμά τη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και την πρόθεση του Προέδρου να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και προστασία των σερβικών Ορθόδοξων Μονών και Εκκλησιών.

Ωστόσο, στο θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, η στάση της Σερβικής Εκκλησίας και του Πατριάρχη είναι ήδη γνωστή και δεν έγινε αναφορά, επισήμως. Κατά την τελευταία σύνοδό της, από τις 28 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.tilegrafima.gr