Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος : Πολύ δύσκολη η κατάσταση στο Κόσοβο

Loading...


Η κατάσταση στο Κόσοβο είναι τώρα η πιο δύσκολη, από τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή από την περίοδο των μαζικών επιθέσεων σε βάρος των Σέρβων του Κοσόβου, δήλωσε ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος.
  «Μετά το πρόσφατο κύμα βίας, η κατάσταση στο Κόσοβο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το πογκρόμ του 2004. Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια από τα τρομερά γεγονότα και βλέπουμε ότι ακόμη υπάρχει ετοιμότητα ενός τμήματος της αλβανικής κοινότητας να διαπράξει φοβερά εγκλήματα, μεταξύ άλλων και βάρβαρη βεβήλωση τάφων» δήλωσε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου. Ο Επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο δήλωσε ότι είναι οδυνηρό συναίσθημα να αντικρίζεις εικόνες κατεστραμμένων τάφων και καμμένων σταυρών.
   «Αυτή είναι η εικόνα στο Κόσοβο, 14 χρόνια μετά τον πόλεμο και προειδοποίηση προς την Ευρώπη, η οποία φέτος γιορτάζει τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και η θρησκευτική ελευθερία. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει μετά από τόσους αιώνες να καίγονται και πάλι σταυροί και να καταστρέφονται ιερά και τάφοι. Οι αναταραχές προκάλεσαν ψυχικό πόνο στους Σέρβους και σε όλους τους χριστιανούς που βλέπουν τις εικόνες αυτές, αλλά πολύ περισσότερο ντροπιάζουν τους Αλβανούς του Κοσόβου από πολιτισμική και ηθική πτυχή» τόνισε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος.
 Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης είπε ότι όλοι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας καταδίκασαν τη βία, κυρίως ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο Σάμουελ Ζμπόγκαρ, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλοι. «Στα λόγια των ανθρώπων αυτών βλέπω την έκπληξη για τις βάρβαρες σκηνές στα κοιμητήριά μας. Η KFOR και η αστυνομία ενίσχυσαν την παρουσία τους γύρω από μνημεία και ναούς μας και υπάρχει σθεναρή στάση να μην επιτραπεί βία εναντίων χριστιανικών ιερών» πρόσθεσε.
«Όταν ακόμη και τα οστά των νεκρών δεν έχουν ειρήνη σε αυτή τη γη, πολλοί αναρωτιούνται ποιο μέλλον τους περιμένει μεταξύ ανθρώπων που δεν φοβούνται ούτε τους τάφους» σημείωσε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος και πρόσθεσε: «ο λαός όμως είναι θαρραλέος και αιώνες υπομένει τέτοια εγκλήματα, αυτό μπορεί και να μας ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο».