Εορτή των Προπατόρων του Χριστού στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Θωμά Αναστασιάδη

Την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, (8 Ιανουαρίου σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο), στην τιμούν την των κατά σάρκα Αγίων Προπατόρων του Ιησού Χριστού.

Και φυσικά ανάμεσά τους ο Προφητάναξ, βασιλέας και ψαλμωδός Δαυίδ. Την ίδια ημέρα άγει τα του ο αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου Αχρίδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος των Στόβων και τοποτηρητής Στρωμνίτσης κ.Δαυίδ.
Το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, στην γυναικεία Ι.Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται στο προάστιο Αγίου Μάρκου Σκοπίων. Της θ.λειτουργίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ.Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Μπρεγκάλνιτσας και τοποτηρητή Βιτολίων κ.Μάρκο και τον Θεοφ/το κ.Δαυίδ. Έλαβαν μέρος ο Ελληνομαθής εφημέριος Σκοπίων π.Μάρκος Μanojlovic {Σερβικής καταγωγής} και ο διάκος του Στιπ π.Αλέξανδρος, ενώ έψαλλαν μοναχές της αδελφότητας της Μονής, υπό την καθοδήγηση της Ηγουμένης μον.Κυράννας. Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο (-20 βαθμοί), πλήθος πιστών προσήλθε, κυρίως από τα Σκόπια, και κατέκλυσε τον μικρό ναό, για να ευχηθούν τα δέοντα στον κ.Δαυίδ και να πάρουν την ευλογία του ελθόντος από τα Μπίτολα, Αρχιεπισκόπου τους κ.κ.Ιωάννη.

 
Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, τον θ.λόγο κήρυξε, εμπνευσμένα, για τα Χριστούγεννα και τους Προπάτορες του Χριστού, ο Μακ/τος κ.Ιωάννης. Στην κατακλείδα, απευθυνόμενος στον εορτάζοντα Επίσκοπο, του ευχήθηκε τα έτη του πολλά, ευφρόσυνα και καρποφόρα.
Στο τέλος έγινε η ευλογία των σπερμάτων, τα οποία επιμελώς ευπρέπισαν οι μοναχές του μοναστηριού, και πριν την απόλυση ο κ.Δαυίδ ευχαρίστησε τους πάντες που έκαναν τον κόπο να έρθουν και να τον συγχαρούν για τα ονομαστήριά του.
Ακολούθως στην τράπεζα της Μονής, ο εορτάζων Επίσκοπος των Στόβων κ.Δαυίδ προσέφερε κέρασμα, το οποίο συνοδεύτηκε με δημοτικά τραγούδια και με τα παλιά, βυζαντινής περιόδου, αερόφωνα όργανα «καβάλια», από λαϊκούς οργανοπαίχτες του ποιμνίου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.