Όλα έτοιμα για τα αυριανά εγκαίνια του νέου Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα

Loading...


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος-Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην Αλβανία βρίσκεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για να συμμετάσχει στα εγκαίνια του Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, που θα τελεσθούν αύριο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του, επιχώριου Ποιμενάρχη, Τιράνων κ. Αναστασίου. Θα συλλειτουργήσουν και οι Μητροπολίτες Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Ο νέος Καθεδρικός ναός που θα εγκαινιασθεί αύριο βρίσκεται στο κέντρο των Τιράνων, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε σταδιακά από τις κρατικές Αρχές, σε αντικατάσταση του οικοπέδου του προηγουμένου Ορθόδοξου καθεδρικού ναού, που κατεδάφισε το αθεϊστικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού διωγμού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, άλλωστε, το αθεϊστικό καθεστώς είτε κατέστρεψε πλήθος ιερών ναών και μονών είτε τα μετέτρεψε σε αποθήκες, μηχανουργεία, στρατόπεδα, κέντρα ψυχαγωγίας. Ήδη το 1965 ο παλαιός Καθεδρικός Ναός στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατεδαφίσθηκε και στη θέση του κτίσθηκε δεκαπενταόροφο ξενοδοχείο.

Το νέο κτηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό της «Αναστάσεως του Χριστού», το παρεκκλήσιο της «Γεννήσεως του Χριστού», το κωδωναστάσιο και το Συνοδικό Κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της «Γέννησης του Χριστού» τελέστηκαν, το Σάββατο 24 Μαΐου 2014, από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Την πρωτοβουλία, την συγκέντρωση των πόρων και την εποπτεία του έργου φρόντισε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Εμβαδόν οικοπέδου: 5039 τ.μ.
Επιφάνεια καθεδρικού ναού: 1660 τ.μ.
Ύψος καθεδρικού ναού: τρούλος 29.2 μ., σταυρός 32.2 μ.
Επιφάνεια παρεκκλησίου: 55 τ.μ.
Ύψος παρεκκλησίου: 6.3 μ.
Επιφάνεια συνοδικού κέντρου: 830 τ.μ.
Ύψος συνοδικού κέντρου: 22 μ.
Επιφάνεια κωδωνοστασίου: 42 τ.μ.
Ύψος κωδωνοστασίου: τρούλος 43 μ., σταυρός 46 μ.
Έναρξη έργου: Ιούλιος 2004
Αποπεράτωση: Μάιος 2012

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Εορτή της Ορθοδόξης Νεολαίας στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στον χώρο υποκάτω του Καθεδρικού Ναού. Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νισάνι, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μέτα, ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Δήμαρχος Τιράνων κ. Μπάσα, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουνίου θα δεχτούν επισήμως τους Ορθοδόξους Προκαθημένους.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1937. Είχε καταλυθεί το 1967, όταν η Αλβανία έγινε το πρώτο αθεϊστικό κράτος της υφηλίου. Στα τέλη του 1990 κατέπαυσαν οι διωγμοί και στις αρχές του 1991 διορίσθηκε και στη συνέχεια εξελέγει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας ο από Ανδρούσης Τιτουλάριος Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αναστάσιος.  Ετικέτες