Πανηγυρική υποδοχή του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου στην Μητρόπολη Νεαπόλεως (ΦΩΤΟ)

Loading...


Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο υποδέχτηκε, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και ιερής συγκίνησης, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως χθες το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Ορφανός ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων καθώς και η μαθητιώσα νεολαία.

Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπογράμμισε : «αυτήν τη στιγμή αισθήματα χαράς κατακλύζουν την ψυχή μας. Χαράς αγιοπνευματικής η οποία απορρέει από την αγάπη που συνδέει τον Ελληνικό με το Σέρβικο λαό. Όπως λέει ο ημέτερος Φώτης Κόντογλου «αγάπη που δεν πέρασε από τον πόνο δεν είναι αληθινή. Η αγάπη Ελλήνων και Σέρβων είναι αληθινή γιατί πέρασε από τον πόνο. Η Ελένη Δραγάση, Σερβίδα πριγκίπησσα, η μετονομασθείσα Υπομονή, υπήρξε η μητέρα του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, γεγονός που επιμαρτυρεί την ύπαρξη ισχυρών δεσμών. Σας παρακαλώ, Μακαριώτατε, να ευλογήσετε το λαό μου, τους ιερείς , τα παιδιά μας …»

Στην αντιφώνηση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ.Ειρηναίος αποκάλυψε τη δυσκολία του να εκφράσει με λόγια όσα η καρδιά του ένιωθε . Αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στη βοήθεια που πρόσφερε ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Μητρόπολης στο Σερβικό λαό τα χρόνια τα χρόνια της σκληρής δοκιμασίας του.

Ο Μακαριώτατος με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, Ζέϊτενλικ, στα οποία βρίσκονται θαμμένοι 7.500 Σέρβοι στρατιώτες. «Αυτοί οι νεκροί, οι προασπιστές του αγαθού της Ειρήνης, συνδέουν αδιάρρηκτα το Σερβικό με τον Ελληνικό λαό».

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος αναμένεται στα κοιμητήρια του Ζεϊτενλικ για την τέλεση τρισαγίου υπέρ της αναπαύσεως των κεκοιμημένων Σέρβων μαχητών.

Γ. Ορφανός «Ελλάδα και Σερβία συνεργάζονται από κοινού για την ειρήνη»

Στην επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας, κ. κ. Ειρηναίου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως παραβρέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.
Ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας έγινε δεκτός από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα και ακολούθησε Πατριαρχική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας.
«Η Ορθοδοξία μας ενώνει, η κοινή πίστη που έχουμε στα ιδανικά της ελευθερίας μας έχει οδηγήσει σε κοινές μάχες και μαζί καταφέραμε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας απέναντι σε εκείνους που καταδυνάστευαν τους λαούς μας», τόνισε ο κ. Ορφανός. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισήμανε πως «η παρουσία του μας γεμίζει ελπίδα ότι αυτή η κοινή πορεία θα συνεχιστεί και ότι οι δύο χώρες θα αποτελέσουν μελλοντικά μια περιοχή όπου η ειρήνη θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό».
Να σημειωθεί η επίσκεψη του προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας, κ.κ. Ειρηναίου πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη τον Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θύματα του οποίου υπήρξαν και 7.500 Σέρβοι στρατιώτες που είναι ενταφιασμένοι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέϊτενλικ.


 Ετικέτες