Έρανος για την αναστήλωση του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μελβούρνη

Loading...


Aπό το εσωτερικό του κατεστραμμένου από την πυρκαγιά ναού (φωτ.: neoskosmos.com / Σταύρος Μεσσήνης)

Συγκλονισμένη παρακολούθησε, πριν μερικούς μήνες, η ελληνική κοινότητα της να τυλίγεται στις φλόγες ο πρώτος ελληνορθόδοξος ναός της πολης, ο της Θεοτόκου. Ο ναός ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας (ΕΟΚΜΒ) και ιδρύθηκε πριν από 116 χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος του υπέστη μεγάλες ζημιές, καθώς οι φλόγες κατέστρεψαν σχεδόν όλο το εσωτερικό του, τις εικόνες και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ως σήμερα, έχει γίνει σοβαρή δουλειά από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου για να προετοιμασθούν τα σχέδια και εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του ναού. Επειδή η εκκλησία χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίριο ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας το 1982, όλα τα σχέδια για την αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να έχουν την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας Heritage Victoria.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚΜΒ αμέσως μετά την πυρκαγιά, σχημάτισε Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου, διόρισε τους αρχιτέκτονες που θα έχουν την ευθύνη της αναστήλωσης του ναού και ανέθεσε σε μηχανικό την προσωρινή υποστήλωση και προστασία του κτηρίου.

Παράλληλα, συστήθηκε ειδική επιτροπή με σκοπό τη διενέργεια εράνου και την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων για να καλυφθούν επιπλέον κόστη αποκατάστασης του ναού. Αν και η ασφάλεια καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους, η αξία ορισμένων εικόνων και ιστορικών κειμηλίων που καταστράφηκαν είναι ανυπολόγιστη.

Προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚΜΒ δεν είναι μόνο να αποκτήσει ο ναός την πρότερη μορφή του, αλλά να επεκταθούν και βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του για τους κληρικούς και τους πιστούς. Το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να δημιουργηθεί ένας ναός-σύμβολο για την παρουσία των Ελλήνων στη Μελβούρνη.