Αισιόδοξος για ψήφο στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων της διασποράς ο ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρας

Loading...


Εκκλησιάστηκε στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Όκλι

Την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες της διασποράς θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές με την επιστολή ψήφου εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Τσιάρας ο οποίος από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκεται στη Μελβούρνη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία, μετά την Πέρθη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, στο ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης ο κ. Τσιάρας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες και ισότιμες σχέσεις, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να προωθούμε. Είναι πλέον καιρός, η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού να αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές».

Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε μιλήσει σε συγκέντρωση εκπροσώπων ομογενειακών φορέων που έγινε, επίσης στο ελληνικό προξενείο και δέχθηκε ερωτήσεις.

Στόχος, τόνισε ο κ.Τσιάρας, είναι «η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο μοντέλο, με προσαρμογή του θεσμικού της πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται και από το ΣΑΕ, το οποίο, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του παγκόσμιου Ελληνισμού, ολοκλήρωσε έναν κύκλο. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό, αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην Ελλάδα.

Εστιάσαμε σε τρεις συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, είναι η αυτό-οργάνωση του θεσμού, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπησή του».
Ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας των Ελλήνων του εξωτερικού και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σημείωσε πως έχει δοθεί παράταση έως το Σεπτέμβριο και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο σχετικός νόμος θα αλλάξει.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών που σήμερα είχε συνάντηση και με εκπροσώπους του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου HACCI σχολίασε ότι: «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών μας σε επώνυμα, παραδοσιακά κυρίως, προϊόντα υπό τη προϋπόθεση ότι η προσπάθεια εξαγωγής τους θα συνοδεύεται από συστηματικές δράσεις (κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελιές Καλαμών, επώνυμα κρασιά κ.λπ.).

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, επιδιώκεται από πλευράς μας η ενδυνάμωση της τουριστικής ροής από την Αυστραλία στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε να προτείνουμε αντίστοιχες δράσεις με στόχευση τον ειδικευμένο τουρισμό (γαστρονομία, ιστιοπλοϊα, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός). Οι αυστραλιανές επενδύσεις στην Ελλάδα ευρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στοχεύουν και την αξιοποίηση της ομογένειας και των ελληνικής καταγωγής ατόμων τρίτης γενεάς, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς κατασκευών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, τουρισμού, καινοτομίας και έρευνας.

Σήμερα κ. Τσιάρας εκκλησιάστηκε στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Όκλι και ακολούθως επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής και εγκαταστάσεις του κολεγίου Oakleigh Grammar, έκανε βόλτα στον ελληνικό πεζόδρομο και παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Όκλι κ. Σαρδέλης.
Αύριο (Δευτέρα), ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί το πολιτειακό κοινοβούλιο και θα έχει επαφές με τον ομογενή υπουργό Νίκο Κότσιρα και άλλους πολιτικούς της Πολιτείας ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Τεντ Μπέϊλιου.

Μετά τη Μελβούρνη ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί διαδοχικά την Αδελαίδα, το Μπρίσμπαν και το Σίδνεϊ.