Υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων της Ουκρανίας

Loading...


Μάξιμος Χαρακόπουλος: Να μην εγκαταλείψουμε τους Ομογενείς μας!

«Η κρίση που βιώνει η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για ολιγωρία στα εθνικά μας ζητήματα αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομογενείς, όπως οι Έλληνες της Ουκρανίας που θρηνούν θύματα, καθώς βρίσκονται εν μέσω αντικρουόμενων πυρών του ουκρανικού στρατού με ρωσόφωνους αυτονομιστές. 

Αντιθέτως, πρέπει να βρισκόμαστε έμπρακτα κοντά τους και να προσφέρουμε χείρα βοηθείας όπου και όποτε χρειάζεται και όχι να τους εγκαταλείψουμε στην τύχη». Τα οπαραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, σε ερώτησή του για τον ελληνισμό της Ουκρανίας.
Στην απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει τα εξής:
«Η Ελληνική Πολιτεία έχει ανέκαθεν σταθεί στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία, μέσω πολλαπλών χορηγιών της για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εμπέδωση του ελληνικού πολιτισμού. Η ουκρανική κρίση του τελευταίου και πλέον έτους δημιούργησε την ανάγκη και τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση της χώρας μας προς την ομογένεια, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες των συγκρούσεων και της ανέχειας εξαιτίας τους.
Συγκεκριμένα, στη συνέχεια των αιματηρών επεισοδίων στο χωριό Σαρτανά της περιφέρειας Μαριούπολης, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο έξι ομογενών, η χώρα μας προέβη σε άμεση χορηγία 20.000 ευρώ προς τις οικογένειες των θυμάτων. Πέραν του ποσού αυτού, χορήγησε στην ‘‘Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας’’ 30.000 ευρώ, για την ενίσχυση του Ιατρικού Κέντρου Μαριούπολης ‘‘Ιπποκράτης’’ και επιπλέον 30.000 ευρώ, για κάλυψη άμεσων λειτουργκών δαπανών της και θεμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και η ελληνική ΜΚΟ ‘‘Φαρμακοποιοί του Κόσμου’’ προσέφεραν στην Ομοσπονδία σημαντικά φορτία με φαρμακευτικό υλικό για την εξυπηρέτηση των αναξιοπαθούντων ελληνικής καταγωγής, με μέριμνα του Γενικού Προξενειου Μαριούπολης και σε συνεννόηση με τις ουκρανικές Αρχές.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, έχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο απομάκρυνσης ομογενών από την ανατολική Ουκρανία, για την περίπτωση κλιμάκωσης της κρισης και δημιουργίας ασφυκτικών συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή. Τέλος, η ουκρανική κυβέρνηση, έχει προφανώς, γνώση των ενεργειών μας και συνεργάζεται, λόγω των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών και χάριν της ανακούφισης που προσφέρουν στη χειμαζόμενη ουκρανική κοινωνία».  Ετικέτες