Τι σας έφταιξαν οι εκκλησίες αθεόφοβοι; κάτω τα χέρια σας!

Loading...


Γράφει ο Αντώνιος Νέτσος*

“Kαι επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησίαν, και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν Aυτής” (μτφρ. «και επάνω σ’ αυτή την πέτρα θα κτίσω την εκκλησία μου· και πύλες του Άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της»).

Κ.Η. Ιησούς Χριστός

Με μεγάλη έκπληξη και θλίψη, προχτες ημέρα Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, και ενώ ακόμα είναι νωπός ο εορτασμός του ¨Πάσχα του καλοκαιριού» της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, είδαμε στα μέσα ενημέρωσης και ηλεκτρονικούς ιστότοπους και ενημερωθήκαμε από συγχωριανούς μας για μία είδηση και είδαμε εικόνες που προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα και την αξιοπρέπεια των Δρυμαδιωτών.

Συνεργεία του Δήμου Χιμάρας με την συνδρομή και δυνάμεων της αστυνομίας, προέβησαν σε μία πράξη βέβηλη! Άρχισαν να κατεδαφίζουν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χωριό μας.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε είναι πως «ο Ναός δεν είχε άδεια οικοδομής και ότι έχει χτιστεί σε τόπο που αποτελεί πολιτιστικό μνημείο»!!! (εδώ μπορούμε και να γελάσουμε…)

Μάλιστα από συγχωριανούς μας, που βρέθηκαν στον τόπο του βέβηλου εγκλήματος, πληροφορηθήκαμε πως η Κυβέρνηση χαρακτήρισε τον τόπο ως «πολιτιστικό μνημείο» και σκοπεύει να στήσει μνημείο για να τιμηθεί ένας καθολικός καλόγερος.

Λίγα λόγια περί του ρόλου των καθολικών καλόγερων στην περιοχή μας:

Πρόκειται για καθολικούς (παπικούς) μοναχούς που όμως έφεραν σχήμα (δηλαδή ράσα και γένια, όπως οι κληρικοί της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας) που λέγονται και «ουνίτες».

Έδρασαν τον 17ο κυρίως αιώνα και μετέπειτα και βρέθηκαν στους Δρυμάδες με αποστολή να προσηλυτίσουν (δηλαδή να αλλαξοπιστήσει) τους ορθόδοξους Δρυμαδιώτες και να τους μετατρέψουνσε καθολικούς.

Ευτυχώς οι πρόγωνοί μας δεν «τσίμπησαν» στα μεγαλεία, το χρήμα του Βατικανού και τις αντορθόδοξες φιλοσοφίες τους και κράτησαν την πίστη των προγόνων τους διαφυλάσσοντας την Αγία Ορθοδοξία, μη δίνοντας βάση στους λύκους με προβιά αρνιού!

Φέρεται μάλιστα ότι συνέβαλαν στην λειτουργία σχολείου (όπου διδάσκονταν στην ελληνική γλώσσα φυσικά και στα λατινικά – λόγω Βατικανού!)

Οι Δρυμαδιώτες δεν τους θεώρησαν «δικό τους κομμάτι», γι’ αυτό και φέρεται ένας από αυτούς να έχει ενταφιαστεί εκτός των κοιμητηρίων που υπήρχαν στο χωριό μας και ειδικά λέγεται ότι ενταφιάστηκε εκεί όπου υπάρχει και σήμερα ο Ναός του Αγίου Αθανασίου… (οι ξένοι και αλλόθρησκοι δεν ενταφιάζονται στα ίδια κοιμητήρια με τους ντόπιους, όπως επικρατεί η συνήθεια).

Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης της Αλβανίας και των εντολοδόχων της στην περιοχή μας με προφανή σκοπό να αναδείξει σε «τιμώμενες μορφές» της περιοχής μας, ανθρώπους που ουσιαστικά βρέθηκαν εκεί με σκοπούς πονηρούς και εχθρικούς προς την πίστη των ανθρώπων του τόπου, δεν μας εκπλήσσει, ούτε μας αφήνει αμφιβολίες περί των πραγματικών σκοπών του εγχειρήματος, που είναι η απογύμνωση των Δρυμάδων από τις χαρακτηριστικές ιδιότητες που τις διαλαλούν ακόμα και οι πέτρες!

Το λυπηρό όμως είναι πως στο εγχείρημα αυτό η Κυβέρνηση της Αλβανίας βρίσκει «συνεργούς» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «επιστημονικούς φωστήρες», που ζουν σε πυκνό σκοτάδι, με πτυχία δασκάλων ανάμεσα σε Δρυμαδιώτες.

Χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση προς τον κόσμο των Δρυμάδων. Χωρίς καμία διαβούλευση με τις αρμόδιες Εκκλησιαστικές Αρχές, κρυφά και σιωπηλά άρχισαν να γκρεμίζουν την εκκλησία.

Η ενέργεια αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση μόνο με τους νόμους του κράτους, αλλά πρώτα απ’ όλα έρχεται σε αντίθεση με το ζωηρό θρησκευτικό συναίσθημα των Δρυμαδιωτών.

Οι εκκλησίες στο χωριό μας είναι τόποι ιεροί, που η καθεμία τους κουβαλάει πρώτα απ’ όλα τις προσευχές και τις ελπίδες των Δρυμαδιωτών. Είναι χτισμένες με τον κόπο, τον ιδρώτα και τις στερήσεις των ίδιων των Δρυμαδιωτών. Γι’ αυτό και κανείς από όποια θέση και να βρίσκεται ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να προσβάλλει με τέτοιες βέβηλες ενέργειες το θρησκευτικό συναίσθημα και την αξιοπρέπεια των Δρυμαδιωτών.

Η Ορθοδοξία στους Δρυμάδες δεν λύγισε ούτε από τα πεντακόσια χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους ούτε στα είκοσι τέσσερα χρόνια αθεΐας με γκρεμισμένες τις εκκλησίες μας από το καθεστώς του Ε. Χότζα. Ούτε βέβαια κλονίστηκε από τους ουνίτες, που σήμερα μας τους πλασάρουν σαν τιμώμενες φυσιογνωμίες κάποιοι.

Οι εκκλησίες μας θα υπάρχουν εκεί μέχρι την «συντέλεια του αιώνος», να ακουμπούν οι Δρυμαδιώτες τις ελπίδες και τις προσευχές τους, όσο και αν πολεμούν οι διάφοροι «εργάτες» της σοσιαλιστικής αναγέννησης, όπου και αν έχουν τα γραφεία τους είτε στην Χιμάρα είτε στα Τίρανα!

Λυπηρό είναι και το γεγονός πως οι τοπικοί άρχοντες συμφώνησαν με το γκρέμισμα της εκκλησίας, ή τουλάχιστον δεν εξέφρασαν επίσημα την αντίθεσή τους, προστατεύοντας την παράδοση και την θρησκευτική αξιοπρέπεια των χωριανών.

Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο η άμεση κινητοποίηση των Δρυμαδιωτών που έτρεξαν να προστατέψουν την εκκλησία τους.

Αξιώνουμε μια εξήγηση από τον Δήμαρχο, μία ανακοίνωση από την Δημογεροντία του χωριού. Με ποιο δικαίωμα, μπαίνουν κασμάδες και γκρεμίζονται οι εκκλησίες των Δρυμάδων; Με ποιο δικαίωμα προσβάλλουν την θρησκευτική συνείδηση και την αξιοπρέπεια του Δρυμαδιώτικου λαού ορισμένοι, πολιτικοί και κάποιοι τάχα μου «ιντελεκτουάλιδες»;

Αλήθεια Δρυμαδιώτες για σκεφτείτε, κάτι τέτοιο θα γινόταν ποτέ σε τζαμί;! Μήπως πρέπει να φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσει να μας ξεθάψουν και τους νεκρούς μας από τα νεκροταφεία;

Ντροπή και θλίψη να γκρεμίζονται εκκλησίες το 2015!

*Ορθόδοξος Δρυμαδιώτης
Πρόεδρος της Αδελφότητας Δρυμαδιωτών
«Η Μεγάλη Χώρα»

 Ετικέτες