Ορθόδοξη Εκκλησία Αλβανίας: Απόκρυφα και ύπουλα κατεδάφισαν τον ναό του Αγίου Αθανασίου

Loading...


«Απόκρυφα και ύπουλα κατεδάφισαν τον ναό του Αγίου Αθανασίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία Αλβανίας. Αναλυτικά: 

 

Στις 26 Αυγούστου 2015, στις 4 τα ξημερώματα, χωρίς καν να χαράξει, απόκρυφα και ύπουλα, για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τους κατοίκους των Δρυμάδων, Χειμάρρας, οι δυνάμεις της αστυνομίας οικοδομών, προερχόμενες από άλλες περιοχές της χώρας, κατεδάφισαν το ναό του Αγίου Αθανασίου.

Αποτελεί θλίψη και προσβολή να βλέπει κανείς στις ημέρες μας να θάβονται κάτω από τα ερείπια της καταστροφής το Ιερό Ευαγγέλιο, εικόνες κι άλλα ιερά σκεύη. Πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν την ιεροσυλία του Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή, όπου τα έριχναν πάνω σε φορτηγό σκουπιδιών.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί βάναυση παράβαση του Νόμου αρ. 10057, 22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας», Άρθρο 21/1,2: «Τα κτίσματα και τα αντικείμενα που χρησιμεύουν για την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών θεωρούνται ιερά από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Η παρέμβαση των κρατικών αρχών σ’ αυτά απαγορεύεται, με εξαίρεση των περιπτώσεων αυθαιρεσίας, όταν αυτό συνεπάγεται εισαγγελική εντολή, δικαστική απόφαση ή εκτελεστική διάταξη είτε σε περίπτωση πιθανής απειλής. 2. Το άθικτο του δημοσίου χώρου εγγυάται από το Κράτος. Το Κράτος προστατεύει τα αντικείμενα και τους προσδιορισμένους θρησκευτικούς χώρους, σε ταύτιση με το Νόμο». Η παρέμβαση έγινε χωρίς επίσημη είτε ανεπίσημη ενημέρωση, καθώς αγνοήθηκαν οι κληρικοί μας, οι αρχιερατικοί εκπρόσωποι, πρωτοπρεσβύτερος παπάς Παντελής Μήτρου, παπάς Ευθύμιος Μπιτζίλης, πάπας Αθανάσιος Κερίμης, οι οποίοι απαίτησαν διευκρινίσεις γι’ αυτή την παρέμβαση από τα τοπικά όργανα.

Από την πρώτη στιγμή εκείνοι που σχεδίασαν την ισοπέδωση του εν λόγω ιερού χώρου ήταν αντιθετικοί, μεγαλομανείς και ασαφείς στις δηλώσεις, στις αξιώσεις και στις ενέργειές τους: Δήλωσαν πώς πρόκειται για παράνομη κατασκευή που έγινε πρόσφατα και προέκυψε ότι κτίστηκε από τους ίδιους τους πιστούς στα πρώτη χρόνια της Δημοκρατίας στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ήταν ο ναός που είχε ισοπεδώσει ο κομμουνισμός. Δήλωσαν ότι η εκκλησία ήταν πολιτιστικό μνημείο και αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δήλωσαν ότι η Εκκλησία δεν ήταν ιδιοκτήτης και αποδείχτηκε με έγγραφα το αντίθετο. Δήλωσαν ότι η ταράτσα ήταν πάνω στους παλιούς ιστορικούς τοίχους και στη συνέχεια τα ισοπέδωσαν όλα.

Αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση του οικουμενικού δικαιώματος της πίστης και του λαϊκού χαρακτήρα του Κράτους που διασφαλίζεται συνταγματικά, το οποίο ενεργεί μονομερώς για να ισοπεδώσει ένα κτίσμα λατρείας για να κτίσει άλλο στη θέση του, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υποχρεώσεις που δεν του ανήκουν και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές θρησκευτικές υποθέσεις. Με τέτοιες ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές ενέργειες τίθενται σε κίνδυνο η θρησκευτική αρμονία στη χώρα, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των θρησκειών και των θρησκευτικών κοινοτήτων.

 Ετικέτες