OIKOYMENIKOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Το βραβείο “Αθηναγόρα” για τα ανθρώπινα δικαιώματα απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και στον Γιώργο Γιαννακόπουλο της Regeneron, χθες σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.
Βραβεύτηκαν επίσης αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθούν στην εκδήλωση, οι Ουγούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι, ιδρυτές της BionTech.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε “που μπορέσαμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την υπέροχη περίσταση, που πήρε το όνομα της από τον αείμνηστο προκάτοχο μου στον Οικουμενικό Θρόνο, Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Εκείνο το βράδυ, τονίσαμε τη σημασία του έργου που επιτελεί το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, και πρέπει να το κάνουμε ξανά τώρα. Οι Άρχοντες ήταν ένας αληθινός και σταθερός πυλώνας στήριξης της Μητέρας Εκκλησίας με τρόπους που συχνά δεν είναι αμέσως εμφανείς στον περιστασιακό παρατηρητή.
Προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια και πόρους, έτσι ώστε οι πνευματικές πρωτοβουλίες της Μητέρας Εκκλησίας να μπορεί να ασκηθούν αποτελεσματικά και χωρίς περιορισμούς”.
Πρόσθεσε ακόμη ότι “με την ίδρυση του Ιδρύματος που έχει το όνομα μου, την οποία τιμήσαμε χθες, οι Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα έχουν περάσει σε ένα νέο και εξέχον επίπεδο παγκόσμιας ηγεσίας.
Όπως πάντα, διέπρεψαν σε ό,τι έκαναν, σε συνεργασία με τον Έξαρχό τους, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και την σοφή καθοδήγηση του πνευματικού τους συμβούλου, του πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Καρλούτσου.
Θέλω να ευχαριστώ όλους τους Άρχοντες, ιδιαίτερα τον Δρ. Αντώνη Λυμπεράκη, και όλους εσάς, οι οποίοι κάνατε να φέρουν αποτέλεσμα αυτές οι προσπάθειες.
Σήμερα, ενωνόμαστε με όλους εσάς για να απονείμουμε το Βραβείο Αθηναγόρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε πραγματικούς επιστήμονες.
Στον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, τον Ουγούρ Σαχίν και τον Οζλέμ Τουρεσί της BioNTech, και στους Γεώργιο Γιαννόπουλο και Χρήστο Κυρατσού της Regeneron.
Είναι πραγματικά ΑΞΙΟΙ του βραβείου Αθηναγόρας. Διότι έχουν εργαστεί για να βοηθήσουν να σωθεί ο πλανήτης μας από την μάστιγα της πανδημίας Covid-19.
Με τις θεραπείες τις οποίες έχουν βρει αυτοί οι πρωτοπόροι, έχουν φέρει την ελπίδα ότι μπορούμε και πάλι να ζήσουμε, με ασφάλεια για την υγεία μας.
Έχουν θέσει την επιστημονική τους εξειδίκευση στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Πραγματικά, τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά τους επιτεύγματα είναι αιτία αισιοδοξίας, διότι αντιπροσωπεύουν το πώς ο ανθρώπινους νους, παρακινούμενος από το κοινό καλό, μπορεί να παράγει ό,τι καλύτερο για το μέλλον της ανθρωπότητας”.
Τόνισε ιδιαιτέρως τη συγκίνηση του από το γεγονός ότι ο Μπουρλά ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα στο Αριστοτέλειο ΠΑνεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την κτηνιατρική.
“Αυτό φανερώνει την αγάπη για όλα τα πλάσματα του Θεού, μικρά και μεγάλα”, πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
orthodoxtimes.gr