Το 2ο Διεθνές συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βερολίνο (φωτο & video)

Loading...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, το Τάγμα των Αρχόντων «Άγιος Ανδρέας» (Η.Π.Α.) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε  συνεργασία με το Πατριαρχικό Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, διοργανώνουν το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες: «Γκρεμίζοντας Τείχη: Η Επίτευξη Θρησκευτικής Ισότητας στην Τουρκία», το οποίο λαμβάνει χώρα στο Hotel Adlon Kempinski  στο Βερολίνο από χθες 4 και σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2013. Το Συνέδριο αυτό αναμένεται να αποτελέσει μια εξαιρετική ιστορική καμπή, όπως το Πρώτο Συνέδριο των Αρχόντων για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Πολιτικοί, διπλωμάτες, δικηγόροι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακοί, θρησκευτικοί ηγέτες, δημοσιογράφοι και μέλη μειονοτικών κοινοτήτων, εξετάζουν από κοινού πώς θα μπορούσαν να γκρεμιστούν τα τείχη της μισαλλοδοξίας και της έλλειψης κατανόησης του διαφορετικού.

Έμφαση θα δοθεί στις έννοιες της ισότητας, κρατικής ουδετερότητας και πλουραλισμού όπως αυτές συνδέονται με τις θρησκευτικές ελευθερίες και του status αυτών υπό το τρέχον και προτεινόμενο Σύνταγμα της Τουρκίας.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας ότι τόσοι παγκόσμιοι διανοητές στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετέχουν σ’ αυτό το σημαντικό συνέδριο το οποίο καταδεικνύει τη σοβαρή φύση των προσπαθειών μας και το βάθος του διαλόγου μας», δήλωσε ο πρόεδρος της αδελφότητας των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες δρ. Αντώνης Λυμπεράκης.
Στην έναρξη του Συνεδρίου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, το οποίο παραθέτουμε εδώ.

                                             {youtube}up-Dw_2u_xs{/youtube}

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

1 

1

Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές είναι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, η πρ. Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, οι Τούρκοι καθηγητές, Ιλμπέρ Ορταϊλι και Φάτμα Μπεντλί. Παρόντες στις εργασίες είναι οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Ατλάντας Αλέξιος και άλλοι κληρικοί του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί αναγνώριση των πολυετών και μεθοδικών προσπαθειών του Συλλόγου Ιμβρίων και της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιμβριακών και Τενεδιακών σωματείων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων και Τενεδίων, το γεγονός ότι μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου επιλέχθηκε, ως εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, ο κ. Πάρις Ασανάκης, δικηγόρος εξειδικευμένος στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων και ιδρυτικό μέλος της Σ.Ε.Ι.

1