Στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Loading...


Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 90 χρόνια της αυτονομίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας θα βρεθεί από αύριο στη χώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Οι εορτασμοί διαρκούν όλο το έτος με εκδηλώσεις και εκδόσεις, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η επίσκεψη από 4 έως 11 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Εσθονίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και Εκπροσώπους των Εκκλησιών στην Εσθονία.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη Εκκλησία τον Ιούλιο του 1923, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Εσθονία προσηρτήθη εκκλησιαστικώς στο Πατριαρχείο Μόσχας, χωρίς τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Το 1996, τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εσθονίας, το Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την Εσθονική Εκκλησία, ορίζοντας τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φιλανδίας Ιωάννη (εκοιμήθη ως Γέρων Νικαίας). Στις 9 Μαρτίου 1999 Κληρικολαϊκή Συνέλευση πρότεινε ως νέο Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας τον τότε Επίσκοπο Ναζιανζού Στέφανο (Χαραλαμπίδη). Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αποδέχτηκε την απόφαση της Κληρικολαϊκής Συνόδου και προχώρησε στην ενθρόνισή του, στις 21 Μαρτίου.

1