Στη μεγάλη συναυλία της Χάλκης και ο Δήμαρχος Πατρέων (φωτο)

Loading...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Χαράλαμπο Στανίτσα, Θεοχάρη Μασσαρά και άλλους παράγοντες του Δήμου.

Είναι ο πρώτος Δήμαρχος Πατρέων που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρά το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη και η Πάτρα συνδέονται πνευματικά διά του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου (ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως που μαρτύρησε στην Πάτρα), κανείς δήμαρχος της πόλης δεν είχε επισκεφθεί την Πόλη ως σήμερα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε δύο φορές την πόλη του Πρωτοκλήτου. Τον Οκτώβριο του 2000, επί Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (Βαλληνδρά), οπότε και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ πολλών σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Νοέμβριο του 2008, για να συμμετάσχει στις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις Πρωτοκλήτεια, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου (Σκλήφα).

Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς παρέστη στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο που τελέστηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, με αφορμή την ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το απόγευμα παρακολούθησε την μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την περασμένη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου.
Στην συναυλία αυτή έπαιξε και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων που φέρει το όνομα του ιδρυτή της: «Θανάσης Τσιπινάκης».

Ο Δήμαρχος Πατρέων απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση και επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως δώρο – λιτό μα συμβολικό – δύο φωτογραφίες του Πατριάρχου (σε μία κορνίζα) από τις δύο επισκέψεις του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Πάτρα.
Την φωτογραφική σύνθεση επιμελήθηκε ο Πατρινός φωτογράφος Γιάννης Μαραζιώτης.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς στο πλαίσιο της συναυλίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Τούρκο Δήμαρχο των Πριγκηποννήσων Mustafa Farsakoğlu, ο οποίος επίσης παρακολούθησε την εκδήλωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος είχε και την οργανωτική ευθύνη, στην προσλαλιά του προς το κοινό που κατέκλυσε τους κήπους της Θεολογικής Σχολής, τόνισε τη συμβολή των Δημάρχων στην διεξαγωγή της συναυλίας λέγοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση των δύο χωρών συνεργάστηκε με άριστο τρόπο: Οι Δήμοι Πριγκηποννήσων (Adalar Belediyesi) και Πατρέων στήριξαν την προσπάθειά μας».

1
1
1