Πέφτει στο κενό η απόπειρα Βαρθολομαίο για Ονούφριο

Loading...


-Σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό βρίσκονται και οι διαδικασίες για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας σε , Εκκλησία της Μόσχας και Κίεβο. Διπλωματικά ανασκουμπώματα, ενωτικές προτάσεις, παρεβλέψεις για το καλό της ενότητας και στρατηγικές με διαφορετικούς στόχους στο προσκήνιο. Το άγρυπνο βλέμμα του Φαναρίου και της Μόσχας είναι εξίσου υπολογίσιμα.

Η προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμμετάσχει στην Συνέλευση για την ίδρυση ενιαίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος μάλιστα δείχνει να αρνείται επίσημα πια και την υποβολή υποψηφιότητάς του στις εκλεκτορικές διαδικασίες προς ανάδειξη Προκαθημένου, όπως και πάλι τον προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κι ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Φανάρι παραβλέπει την ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει αποφασίσει η Εκκλησία της Μόσχας, και η Εκκλησάι του Κιέβου,το Κίεβο δεν πτοείται από τις προτάσεις του Οικουμενικού Θρόνου .

Ακολουθώντας μια ξεκάθαρη τακτική αυτή της “ρήξης”ανακοινώνει κι επίσημα μετά από Σύνοδο με προεδρεύων τον ίδιο τον Μητροπολίτη Κιέβου, ότι θα προσφύγει στους Διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Κίεβο προσπαθεί έτσι να αντιδράσει στην αυτοκεφαλία και αρνείται την πρόταση Βαρθολομαίου, αποφασίζοντας να αμυνθεί στις αποφάσεις της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου .

Η απόφαση αυτή της Συνόδου του Κιέβου είναι χαρακτηριστική της στρατηγικής που έχει χαράξει για τις επόμενες μέρες και προμυνήει ξεκάθαρα διαχωρισμό απόψεων και άρνηση για ότι το Οικουμενικό προτείνει επιπλέον.

Η ισχυρή “κοντοστέκοντας” ένα βήμα πιο πίσω στις θέσεις του Κιέβου, αλλά φανερά στο πλάι του, φαίνεται να στηρίζει την κάθετη αντιμετώπιση του θέματος χωρίς να συζητάει καν τις θέσεις του Οικουμενικούtilegrafima.gr