Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγία Φανερωμένης στην Κύζικο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στην ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένη στην Κύζικο χοροστάτησε χθες το πρωί ο Οικ.Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και για άλλη μια χρονιά πλήθος κόσμου έδωσε το παρών.

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Φαναρίου:

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης ημών δοξολογεί τον άγιον Θεόν ότι ηξιώθη και εφέτος να τελέση την Θείαν Λειτουργίαν εις τα ερείπια της ιστορικής Μονής Παναγίας Φανερωμένης εν τη χερσονήσω της Κυζίκου.
Συλλειτουργοί Αυτού ήσαν οι Σεβ. Μητροπολίται Ικονίου κ. Θεόληπτος και Αυστρίας κ. Αρσένιος, οίτινες την προτεραίαν, ομού μετά πολλών προσκυνητών εκ της Πόλεως, της Χίου, της Νέας Αρτάκης και αλλαχόθεν, εξεναγήθησαν εις τας εν τη παρά την Αρτάκην νήσω της Κεράς (Zeytinliada) συνεχιζομένας αρχαιολογικάς ανασκαφάς και παρηκολούθησαν το ακολουθήσαν εν αυτή σεμινάριον με τούρκους και έλληνας ομιλητάς, καθ’ ο ωμίλησε και η Α. Θ. Παναγιότης, αναφερθείσα εις σχετικά ιστορικά δεδομένα και ευχηθείσα εν τέλει εις τους μουσουλμάνους ακροατάς καλήν Εορτήν των Θυσιών (Kurban Bayramı). Μετά ταύτα άπαντες παρηκολούθησαν υπαίθριον διάλεξιν του διασήμου ιστορικού Καθηγητού Ελλογ. κ. İlber Ortaylı, με θέμα την ανταλλαγήν των πληθυσμών. Η Α. Θ. Παναγιότης ωμίλησεν επίσης επικαίρως και εις την Θ. Λειτουργίαν, εις την οποίαν παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εξοχ. κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, η εν Σμύρνη Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος Ευγεν. κ. Αργυρώ Παπούλια μετά του Εντιμοτάτου συζύγου αυτής, ο Δήμαρχος Αρτάκης Εντιμ. κ. HüseyinSarı, οι ως άνω προσελθόντες πιστοί, αλλά και πολλοί μουσουλμάνοι εκ της περιοχής.
Την Θ. Λειτουργίαν αναμετέδωσε το τηλεοπτικόν κανάλι 4Ε, κλιμάκιον του οποίου παρέστη με επί κεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην κ. Νικάνορα Παπανικολάου.

Διαβάστε εδώ:  Η Πατριαρχική επίσκεψη στην Ουγγαρία (ΦΩΤΟ)

Μετά την Λειτουργίαν και το μουσικοχορευτικόν πρόγραμμα, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Αυτού μετέβησαν δι’ ιδιωτικού αεροσκάφους εκ του αεροδρομίου της Προύσης (Bursa) εις Ζάκυνθον, προκειμένου να προστή Ούτος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου ποιμενάρχου, των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει τριακοσίων ετών από της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του πολιούχου Αγίου Διονυσίου εκ Στροφάδων εις Ζάκυνθον.

Φωτογραφίες: fanarion.blogspot.gr