Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ανταποκριθεί στην έκκληση του Πάπα και θα προσευχηθεί για τη Μ. Ανατολή (φωτο)

Loading...


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Εσθονίας 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, ύστερα από πρόσκλησή του, με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ilves, η τρίτη αυτή επίσκεψη στην Εσθονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις του κράτους της Εσθονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αμοιβαία κατανόηση που τις διέπει.  «Οι Εσθονοί σήμερα απολαμβάνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μετά τις περιπέτειες έχει αποδειχθεί πλέον ότι τα τείχη του φόβου και της αδικίας δεν μπορεί να παραμένουν όρθια. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ, είχε δίκιο όταν όριζε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νόμους για να περιγράψει την πορεία του χρόνου: «Η αλήθεια και η αγάπη θα πνίξει τα ψέματα και το μίσος». Αυτή η σοφία διατηρεί την ελπίδα για όλους αυτούς που εξακολουθούν να είναι αναγκασμένοι να υποφέρουν από την ανέχεια και την πείνα, αισθάνονται φόβο και στερούνται τη δύναμη να μάχονται κατά της καταπίεσης», τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας.

1«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στάθηκε δίπλα σ’ εκείνους που έχουν υποφέρει εδώ και χρόνια από την ψυχική και σωματική βία. Ο Πατριάρχης είναι μια προσωπικότητα που μας χρειάζεται για να οικοδομήσουμε γέφυρες προκειμένου να αναζητήσουμε τη συνδιαλλαγή», σημείωσε ο Εσθονός Πρόεδρος και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη είπε: «Παναγιώτατε έχετε αποδείξει τη φροντίδα σας κηρύττοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο διάλογος και η κατανόηση, η συμπόνια και η παρηγοριά είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους και τον κόσμο. Η δύναμη και η επιρροή που έχουν τα λόγια και οι πράξεις σας θεωρώ πως μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια».

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαίωσε ότι οι περιπέτειες του λαού της Εσθονίας είναι ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία, και οι ανατροπές των συνθηκών και οι δυσκολίες που ξεπερνιούνται, αποδεικνύουν την επιμονή του λαού της Εσθονίας, την αδιάκοπη προσπάθεια και λαχτάρα για ιδανικά. 

«Η Εσθονία έχει κάνει πολλή δουλειά και έχει θέσει σταθερές βάσεις για το μέλλον της, θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος ως εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το περπάτημα στην πίστη, την αγάπη, την πραότητα, την υπομονή και την αλήθεια για ό, τι είναι καλό και αξιέπαινο,» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει παράλληλα τον πρόεδρο της χώρας για την στήριξη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Πατριάρχης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανο καθώς και την επίσημη συνοδεία του που αποτελούν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Βοστώνης Μεθόδιος, ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος.

*Κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσκέφθη αλληλοδιαδόχως την Πρόεδρον της Βουλής κ. Ene Ergma και τον Υπουργόν Εξωτερικών κ. Urmas Paet, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος, και τον Πρωθυπουργόν κ. Andrus Ansip.
Αι αυτών Εξοχότητες εξέφρασαν προς τον Πατριάρχην και την Μητέρα Εκκλησίαν την ευγνωμοσύνην αυτών διά την στοργήν και την υποστήριξίν της προς την Αυτόνομον Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Εσθονίας εις το παρελθόν και από του 1996 και εντεύθεν διά της επανασυστάσεως του Αυτονόμου αυτής, ο δε Πατριάρχης ηυχαρίστησε διά την βοήθειαν προς αυτήν του Εσθονικού Κράτους, ως και διά την επίσημον πρόσκλησιν όπως επισκεφθή και πάλιν την Εσθονίαν.
Μετά την συνάντησίν Του με τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας, ο Πατριάρχης έδωσεν ομού μετ᾽ αυτού συνέντευξιν Τύπου, απαντήσας εις τεθείσας ερωτήσεις διά τας δύο εν Εσθονία Ορθοδόξους δικαιοδοσίας, διά την κατάστασιν εν Συρία, ευχηθείς να λάβη θετικάς δι᾽ αυτήν αποφάσεις η συνερχομένη από της σήμερον εν Αγία Πετρουπόλει συνάντησις Κορυφής G20, ως και δι᾽ άλλα επίκαιρα θέματα.
Κατά την συνάντησιν μετά της κ. Προέδρου της Βουλής λόγου γενομένου και πάλιν περί της Συρίας ο Πατριάρχης είπεν ότι ανταποκρινόμενος και αυτός εις την γνωστήν έκκλησιν του Πάπα θα προσευχηθή ιδιαιτέρως διά την ειρήνην εις την Μέσην Ανατολήν το προσεχές Σάββατον, καίτοι δεν παύει να πράττη τούτο από της ημέρας της ενάρξεως της αιματοχυσίας εκεί.
Το εσπέρας η Α.Θ. Παναγιότης και οι συνοδοί Αυτής παρεκάθησαν εις επίσημον δείπνον παρατεθέν υπό του Εξοχ. Προέδρου της Εσθονικής Δημοκρατίας εις εκτός της Ταλλίνης θέρετρον αυτού.

1
1
1
1