Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά Υψωμαθείων

Loading...


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Για την αναγκαιότητα της πνευματικής προετοιμασίας κάθε Χριστιανού απέναντι στο πολλές φορές αιφνίδιο γεγονός του θανάτου έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ναό του Αγίου Μηνά Υψωμαθείων, ο οποίος βρίσκεται εντός και πλησίον των βυζαντινών τειχών και στον οποίο χοροστάτησε το Σάββατο το απόγευμα, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Αγίου.

Μιλώντας προς τους προσκυνητές από την Πόλη και την Ελλάδα που προσήλθαν στην Ακολουθία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βουλγαρία για την εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Πατριάρχου Σόφιας Μαξίμου, τόνισε πως είναι άγνωστο το πότε θα επισυμβεί στη ζωή του ανθρώπου το αναπόφευκτο γεγονός της εκδημίας του από τον κόσμο αυτό και επειδή ακριβώς δεν γνωρίζει τον χρόνο αυτό, είναι απαραίτητο να είναι κάθε στιγμή έτοιμος πνευματικά να έρθει σε επαφή με αυτήν την πραγματικότητα.

Υπογράμμισε ότι δεν δίνεται κάθε φορά το περιθώριο για προετοιμασία και μετάνοια και κάλεσε τους πιστούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να πορεύονται τον χριστιανικό τους βίο με αγάπη, πίστη και ελπίδα μιμούμενοι τους Αγίους Μάρτυρες Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο τον Διάκονο.

Προηγουμένως τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο συμπροσευχηθείς Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ο οποίος καλωσόρισε τον Πατριάρχη του Γένους στον Ναό του Αγίου Μηνά τον οποίον χαρακτήρισε ως «χώρο ποτισμένο με ιστορία και αγιωσύνη» ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «…Απόψε, λοιπόν, επιχειρούμε όλοι μαζί εδώ μέσα, ευλογίαις του εορτάζοντος Αγίου Μηνά, της ψυχής επειγομένης, απορρήξαι τον της σαρκός δεσμόν. Με άλλα λόγια επιχειρούμε αγιωσύνη με σύντροφο την αγία απλότητα και την ολιγάρκεια. Άλλωστε η προσευχή είναι μία μέθοδος να κατακτήσουμε τις επιθυμίες μας, να τις διορθώσουμε και σιγά σιγά να κατανοήσουμε ότι μας χρειάζεται απαραίτητα ο Θεός και οι Άγιοι και η μνήμη τους…».

Στον εσπερινό της εορτής παρέστη και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης προς τον οποίον ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον λόγο του ευχήθηκε, με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, τα έτη πολλά, καλή δύναμη στο ευθυνοφόρο έργο του και όλα τα καλά του Θεού σε αυτόν και στην οικογένειά του.Ετικέτες