Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα γεγονότα στην Ουκρανία

Loading...


«…προσευχόμαστε να παρέμβει ο Παντοδύναμος Θεός και να διαλύσει τα μαύρα σύννεφα της διαίρεσης και της θλίψης στην Ουκρανία»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ για τις θλιβερές τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται εις την Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα διατήρησης της ειρήνης και της ενότητας του Ουκρανικού Έθνους, ζητώντας από τον Παντοδύναμο Θεό να «…διαλύσει τα μαύρα σύννεφα της διαίρεσης και της θλίψης στην Ουκρανία».
Είναι θλιβερό –τόνισε – μετά από τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις των 1025 ετών από το βάπτισμα των Ρώς του Κιέβου και τις μεγάλες θρησκευτικές πομπές που δημιουργήθηκαν από τα πλήθη των πιστών να επικρατούν σήμερα αυτά τα θλιβερά γεγονότα και ιδιαιτέρως η συγκλονιστική ωμή βία που αντιμετωπίζουν στους δρόμους οι πολίτες της Ουκρανίας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασε την ειλικρινή λύπη του, αλλά και την ιδιαίτερη ανησυχία του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τα Μύρα της Λυκίας όπου βρισκόταν για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, έκανε έκκληση για προσευχή ούτως ώστε ο Θεός να προστατεύσει και να φωτίσει όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα γεγονότα της Ουκρανίας για την αποτροπή κάθε άλλου κακού και οποιαδήποτε διαφωνία θα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο.
«…προσευχόμαστε να παρέμβει ο Παντοδύναμος Θεός και να διαλύσει τα μαύρα σύννεφα της διαίρεσης και της θλίψης στην Ουκρανία».

Την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη σχολίασε η εξαρχία του «Πατριαρχείου» Κιέβου ως εξής: 

«Λίαν αναγκαία και επιβεβλημένη η παραινετική Πατρική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και ιδιαιτέρως ο άμεσος πνευματικός λόγος του, που το νόημα αυτού γέμει από παραινετικά Πατρικά λόγια υπέρ της ειρήνης και της εθνικής και θρησκευτικής ενότητας της Ουκρανίας. Άλλωστε ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας διαθέτει την αυθεντικότητα του δικαιώματος να παρεμβαίνει και να νουθετεί πνευματικά τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας που αναγνωρίζουν, σέβονται και υποστηρίζουν την Οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η επιζητούμενη ενότητα στην Ουκρανία – που πολλά εμποδίζεται από «σκοτεινά και μαύρα σύννεφα» – τόσο σε εθνικό , όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο.»