Με μεγαλοπρέπεια και πολύ κόσμο η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου στην Πάτμο

Loading...


Του Νίκου Μελιανού

Μέσα σε μια έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα με περισσή συγκίνηση και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή των αρχών της Πάτμου και των γύρω νησιών αλλά και πλήθους επισκεπτών και πιστών πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου π. Κύριλλου Πέντε παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου της Μονής Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ ο οποίος προσκόμισε όλα τα επίσημα πατριαρχικά έγγραφα.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11:30 π.μ. με την κάθοδο από το ηγουμενείο σε πομπή όλων των μοναχών, προεξάρχοντα ηγούμενο και τους άλλους μοναχούς ενώ οι καμπάνες της Μονής ηχούσαν χαρμόσυνα.

1

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υποδιοικητή και των ανδρών του Α.Τ. Πάτμου που παρευρίσκοντο στην τελετή και που για μια ακόμη μια φορά έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, για να ανοίξει διάδρομος στο χώρο της εκκλησίας, για να περάσει η ιεραρχική πομπή.

Μόλις αυτό κατέστη εφικτό άρχισαν οι ύμνοι προς τιμήν των πολιούχων και εφόρων της Μονής Πάτμου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Οσίου Χριστοδούλου και στη συνέχεια ο πατριαρχικός επίτροπος διάβασε το Πατριαρχικό έγγραφο με το οποίο απονεμόταν ο τίτλος του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου στον νεοεκλεγέντα ηγούμενο, οφίκιο που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή γι αυτόν, αφού είχε χρόνια να απονεμηθεί σε ηγούμενο, ενώ παράλληλα του απονεμήθηκε εντυπωσιακός λειτουργικός σταυρός, αποτελεούμενος από πολύτιμους λίθους.

Η συγκίνηση ήταν εμφανής τόσο στο πρόσωπο του Πατριαρχικού αντιπροσώπου όσο και στου νέου ηγουμένου σε σημείο που δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια τους. Στη συνέχεια μετέβη και προσκύνησε την εικόνα του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και τη λάρνακα που φέρει τα οστά του ιδρυτή της Μονής καθώς και τα υπόλοιπα άγια λείψανα που υπάρχουν στο παρεκκλήσι του Οσίου Χριστοδούλου.

Ακολούθως διαβάστηκε το γράμμα του Πατριάρχη με το οποίο εγίνετο η επικύρωση της εκλογής του ενώ του επιδόθηκε η ηγουμενική ράβδος, το σύμβολο της εξουσίας, εποπτείας και ανέκραζαν άξιος-άξιος για το νέο ηγούμενο. Έγινε αναφορά προς το πρόσωπο του νέου ηγουμένου, ενώ σύμφωνα και με το πατριαρχικό έγγραφο συνεστήθη υπακοή των μοναχών στο νέο ηγούμενο.

Αμέσως μετά μετέβη στον ηγουμενικό θρόνο και γεμάτος συγκίνηση απευθύνθηκε σε μοναχούς, ιερείς και πιστούς, ζητώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ τη βοήθεια όλων ακόμη και σε περίπτωση λάθους για να μπορεί να βελτιώσει την προσπάθεια – απόδοση του , ενώ οι χοροί των ψαλτών έψαλαν τη φήμη του νέου ηγουμένου, του Πατριάρχη, του Πατριαρχικού επιτρόπου και του μητροπολίτη Δωδώνης πρ. Ζακύνθου που παρεβρίσκετο στην τελετή.

Ακολούθως το σύνολο των παρεβρεθέντων στη Μονή γύρω στα 500 άτομα. Πέρασε από τον ηγουμενικό θρόνο που ήταν ο νέος ηγούμενος, τον χαιρέτησε και του ευχήθηκε καλορίζικος και σιδεροκέφαλος στο νέο του μετερίζι. Ενώ είχαν προηγηθεί οι θερμές χειραψίες και οι εναγκαλισμοί με όλους τους αδελφούς της Μονής που αυτή τη φορά ήταν όλοι εκεί ενώ αίσθηση προκάλεσε η ιδιαίτερη εγκαρδιότητα που επεδείχθη κατά τον χαιρετισμό και τις ευχές μεταξύ του νέου ηγουμένου και του συνυποψήφιου του για την ηγουμενία π. Σεραφείμ Κοτσάνη.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο ηγουμενείο της Μονής, όπου προσφέρθηκαν καφέδες και γλυκά ενώ παρετάθην επίσημο γεύμα στους παρευρεθέντες επισήμους στην τράπεζα της Μονής.

Ευχή όλων είναι να στεφθεί το έργο του με απόλυτη επιτυχία, επ΄ ωφελεία της Μονής και της Πάτμου.

Του ευχόμαστε ολόψυχα. Κολορίζικος ο νέος ηγούμενος της Μονής.

Στην τελετή παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος αό τους Λειψούς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αντώνης Γαμπιέρης, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιάννης Σκεμπές και κ. Γιάγκος Σημαντήρης, δημοτικοί σύμβουλοι, η  ηγουμένη μοναχή Χριστονύμφη και  καλόγριες από την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, ο πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Σάκης Ελισαίου, ο πρόεδρος των απανταχού Πατμίων κ. Θεολόγος Μαυρουδής , ο αντιπρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. ο γιατρός κ. Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητές πανεπιστημίων , η θεία του νέου ηγουμένου μοναχή Αγαθαγγέλη κ.ά