Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ραγδαίες και ιστορικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της αποκοπής της ουκρανικής εκκλησίας από το πατριαρχείο Μόσχας, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να παρουσιάζεται ότι αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο «σιωπηρά», διότι επίσημα δεν μπορεί να το πράξει.
Υπενθυμίζουμε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) έχει ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Ενοχλημένη ιδιαιτέρως είναι η Ρωσική Εκκλησία. Παράγοντες του Πατριαρχείου Μόσχας που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ δηλώνουν ότι γίνονται κινήσεις εν άγνοια τους παραβλέποντας εντελώς το Πατριαρχείο Μόσχας.
Η δημιουργία μιας «ενιαίας και ανεξάρτητης εκκλησίας Ουκρανίας,» αποτελεί σχέδιο του προέδρου Πετρ Ποροσένκο. Ο Οικουμενικός πατριάρχης δήλωσε για πολλοστή ότι αναγνωρίζει ναι μεν το αυτοκέφαλο , αλλά χωρίς την άδεια του Πατριαρχείου Μόσχας δεν μπορεί να το πράξει επίσημα.
Η ουκρανική πολιτική ηγεσία όμως φέρεται αποφασισμένη να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο της διακοπής της υπαγωγής στην Μόσχα , με όποιο κόστος και εάν απαιτηθεί .
Η στάση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης πρώτα μέσα στην ίδια την χώρα. Η συνέχεια όμως του ζητήματος αυτού θα είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη για όλους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κκ. Βαρθολομαίος κάλεσε τους Ουκρανούς δημοσιογράφους «να πουν την αλήθεια» στον λαό της Ουκρανίας , μιλώντας ταυτόχρονα για ενότητα, και θέλοντας να δώσει τέλος στον αδελφοκτόνο πόλεμο, αναφέρει ανακοίνωση της ιστοσελίδας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που θέλει να αποκοπεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Σύμφωνα με αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην κατοικία του στο Φανάρι, συναντήθηκε με ομάδα προσκυνητών από την Ουκρανία, η οποία βρέθηκε στην πόλη για επίσκεψη των χριστιανικών ιερών τόπων στην Κωνσταντινούπολη.
Στην οργάνωση του ταξιδιού παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τμήματος της ορθόδοξης εκκλησίας και του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ο Μητροπολίτης Οδησσού και πολλοί ανώτεροι Ιερείς αλλά και Ουκρανός βουλευτής .
Στην συνάντηση τους με τους επισκέπτες από την Ουκρανία, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι θέλει να απευθύνει έκκληση προς το λαό της Ουκρανίας μέσω των ουκρανικών ΜΜΕ .
«Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να μεταφέρουν αληθείς πληροφορίες σε όσο πιο πολλά άτομα, διότι αυτό το λειτούργημα απαιτεί πολλή μεγάλη ευθύνη, και έχει πολλούς πειρασμούς», τόνισε ο ίδιος .
Μάλιστα όπως είπε πρόσφατα ένας πολιτικός: «Όταν τα ΜΜΕ διαδίδουν συκοφαντίες, δεν είναι δημοσιογράφοι, είναι όργανα επιρροής».
[irp posts=”357137″ name=”Η Ρουμανική Σκήτη του Αγίου Όρους μνημονεύει κανονικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη”]
«Οι δημοσιογράφοι. ειδικά όταν ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, πρέπει να λένε πάντα την αλήθεια, και να υπηρετούν πιστά τον Κύριο μας Ιησού Χριστό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη, προσεύχεται για την ενότητα του λαού της Ουκρανίας και την ειρήνη στην χώρα αυτή.
«Ελπίζουμε ότι η αδελφοκτόνος πόλεμος θα τελειώσει , η Ιστορία της Ουκρανίας θα πρέπει να διδάξει τον ουκρανικό λαό σήμερα να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα Yaroslava Mudrogo.
Πρόκειται για Πρίγκιπα του Κιέβου ο οποίος «στη διαθήκη του, προσπάθησε να αποτρέψει μια πάλη για την εξουσία μεταξύ των πέντε υιών του με αποτέλεσμα τη διαίρεση της αυτοκρατορίας μεταξύ τους,» και «τους προέτρεψε να ζουν ειρηνικά μεταξύ τους.»
«Ενότητα και ειρήνη είναι μια πολύ επιθυμητή και αναγκαία για το λαό και την Εκκλησία της Ουκρανίας, για αυτό απαιτείται πνεύμα ενότητας . Πρόκειται για εύθραυστο θησαυρό, καθώς και ως δώρο από πολύ ψηλά το οποίο έχει ανατεθεί να σε μας από το Τριαδικό Θεό,» είπε ο Πατριάρχης.
Αναφορικά με τον ουκρανικό λαό, ο οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, επίσης τα λόγια του Αποστόλου Παύλου ότι οι πιστοί είναι «ενωμένοι με τον ίδιο νου και με την ίδια απόφαση.»
Σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο της Μόσχας) θεωρεί πως είναι συνέχεια της Μητρόπολης Κιέβου της πρώην Ουκρανικής Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι μια αυτόνομη Εκκλησία της Ορθοδοξίας.
Η Αρχιερατική Σύνοδος του 2000 θεώρησε αναγκαία την επίτευξη ομοφωνίας στο ζήτημα της αυτονομίας αλλά και την υπέρβαση του σχίσματος προς το καλό των πιστών και της ίδιας της Εκκλησίας. Ωστόσο, ο προκαθήμενος της εκλέγεται από την τοπική σύνοδο των επισκόπων και ευλογείται από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.
Οι επίσκοποι της Ουκρανίας συμμετέχουν στις τοπικές συνόδους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και στην εκλογή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.
Τα όργανα διοίκησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι: η Σύνοδος, η Σύνοδος των επισκόπων (Αρχιερατική σύνοδος) και Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δικά της επίσημα στοιχεία, όπως παρατέθηκαν στην Αρχιερατική Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του 2008, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελείται από 43 επαρχίες, τις οποίες διοικούν 54 αρχιερείς (εκ των οποίων οι 11 είναι τιτουλάριοι) και αριθμεί περίπου 10.900 ενορίες. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει 8.962 ιερωμένους από τους οποίους οι 8.517 είναι ιερείς και 445 διάκονοι.
Όπως και να έχει το ζήτημα , η υπαγωγή της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας θα απασχολήσει πολύ έντονα τον Οικουμενικό πατριάρχη , ο οποίος τηρεί προς το παρόν αποστάσεις ασφαλείας από την Μόσχα.