Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Χάλκης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του ο στην , ενώ τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια νέων προσκυνηταριών και προτομής του μακαριστού Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Δωρόθεου.

Το ανακοινωθέν του Φαναρίου αναφέρει:

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, επί τη ι. Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Ομολογητού, ανιδρυτού της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, εχοροστάτησεν εν τω Ναϋδίω αυτής κατά την Θείαν Λειτουργίαν της Δευτέρας, 6ης Φεβρουαρίου, καθ᾿ ην τον θείον λόγον εκήρυξεν ο Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Θεόδωρος.
Εκκλησιάσθησαν οι Σεβ. Έφοροι της Ι. Μονής υπό την προεδρίαν του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Αρούσης κ. Αγαθόνικος, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ευάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος εν τη Πόλει, η Ευγεν. κ. Federica Ferrari Bravo, Γεν. Πρόξενος της Ιταλίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, πιστοί εκ των νήσων και εκ της Πόλεως, ως και προσκυνηταί εκ του εξωτερικού.
Εν τω τέλει της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης εχειροθέτησεν εις το Οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως τον εκ των αδελφών της Μονής Οσιολ. Ιερομόναχον κ. Καισάριον Χρόνην.

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος μετά των ως άνω αγ. Αρχιερέων, ετέλεσε τα αποκαλυπτήρια των εν τη εισόδω της Μονής νέων προσκυνηταρίων, δωρεάς Ιεραρχών αποφοίτων της Ι. Θεολογικής Σχολής, και της εν τοις κήποις αυτής προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Δωροθέου Γεωργιάδου (1891-1974), και ενεκαινίασε το νέον μαγειρείον της Μονής.
Επηκολούθησε δεξίωσις εν τη Αιθούση Τελετών, καθ᾿ ην ωμίλησεν ο Ηγούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, παρουσιάσας τους εκ των επισκεπτών συμβαλόντας ποικιλοτρόπως εις τα έργα της Μονής, και εν συνεχεία ο Ελλογ. κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, Προιστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, η Ελλογ. κ. Έλλη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και εν τέλει ο Παναγιώτατος. Κατ᾿ αυτήν εγένετο και προβολή συντόμου κινηματογραφικής ταινίας διά την Σχολήν.
Την μεσημβρίαν παρετέθη εόρτιος Τράπεζα ευλογηθείσα υπό του Πατριάρχου, εις ην παρεκάθησαν άπαντες οι συνεορτασταί.

Διαβάστε εδώ:  Φανάρι: Η ευχάριστη έκπληξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, κατερχόμενος εκ Χάλκης το απόγευμα της Δευτέρας, 6ης τ.μ., επεσκέφθη τον εν τη Κλινική του Πανεπιστημίου Koç νοσηλευόμενον Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Νικομηδείας κ. Ιωακείμ, συμπληρώσαντα την ημέραν ταύτην ολόκληρον δεκαπενταετίαν εν τη κλίνη της ασθενείας κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου.
* * *
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, το Σάββατον, 4ην τ.μ., μετέβη εις το Κοιμητήριον Αγίου Ελευθερίου Ταταούλων και ετέλεσε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μάρκου Λ. Ψαροπούλου, Προέδρου του ΕΡ.Θ.Ο. Φερίκιοι, απολέσαντος την ζωήν αυτού κατόπιν τροχαίου ατυχήματος εις ηλικίαν 25 ετών, ακριβώς προ εικοσαετίας.
* * *
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, εξεπροσωπήθη:
– Υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Κασσιανού Νότη, κατά την υπό του Ιδρύματος «Tomurcuk» και της Ομοσπονδίας Μαγείρων Τουρκίας παρουσίασιν του επιμορφωτικού σχεδίου διά πρόσωπα με σύνδρομον «Down», εν τω ξενοδοχείω «Sheraton Atasehir», την Δευτέραν, 6ην Φεβρουαρίου.