Φωτογραφίες και βίντεο από την Χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου στη Σμύρνη

Loading...


Φωτορεπορτάζ: π. Βαρθολομαίος και PolitisChios

Ελπίδες αναγέννησης της άλλοτε κραταιής επισκοπής Ερυθρών, δημιούργησε η χειροτονία του , που επί τρία συναπτά έτη είχε αναλάβει την ανασύσταση της με εντολή του .

Στον κατάμεστο από κόσμο Άγιο Βουκόλο, εκεί όπου μία ημέρα νωρίτερα ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Οικ. Πατριάρχης για πρώτη φορά μετά το 1922 τέλεσε την πρώτη χειροτονία Αρχιερέα, κάνοντας τους πάντες κοινωνούς του οράματός του για την ανασύσταση επαρχιών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες προσκυνητές από τη Μυτιλήνη, εκεί όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών διακόνησε επιτυχώς από το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη, πριν την άδικη εκδίωξή του από την οικεία Μητρόπολη, αλλά και από τη Χίο και τη Σάμο, καθώς και μικρασιατικά σωματεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κατέκλυσαν τον Άγιο Βουκόλο, καθιστώντας τη μόνη σωζόμενη εκκλησία της Σμύρνης ως το κέντρο Ορθοδοξίας στη γη της Ιωνίας.

Μαζί με αυτούς και οι Ορθόδοξοι άλλων εθνικοτήτων, που στο πρόσωπο του κ. Κυρίλλου αναγνώρισαν τον πνευματικό τους πατέρα. Ορθόδοξοι Τούρκοι, Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι ήταν όλοι εκεί, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της κρίσης του Οικ. Πατριάρχη να εμπιστευτεί τον Επίσκοπο Κύριλλο σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή της Σμύρνης.

«Προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό η πλούσια καρποφορία των προσπαθειών σου για τη σύναξη και τη διαποίμανση των ορθοδόξων πιστών, την οργάνωση της λατρευτικής ζωής για τη διάσωση και ανάδειξη της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Γένους, και τι καλές σχέσεις με τις αρχές και τους λοιπούς κατοίκους της περιοχής», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Κύριλλο ο Οικ. Πατριάρχης και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα καθίστασαι Επίσκοπος Ερυθρών, της παλαιάς επισκοπής της Ι.Μ. Εφέσου της Ιωνίας, της ευλογημένης γης όπου είναι νωπά τα ίχνη των βημάτων των Αγίων, ζωντανή η θυσία των στεφανηφόρων Μαρτύρων και ανεξίτηλη η παρουσία των εν Χριστώ και κατά Χριστόν βιωσάντων αναρίθμητων τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

Στη σημερινή χειροτονία του νέου Επισκόπου Ερυθρών παρέστησαν οι Υφυπουργοί Τ. Κουίκ και Γ. Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Κ. Σκανδαλίδης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, οι προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Σμύρνη, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης, ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου, ο πρώην Βουλευτής Λέσβου Π. Βογιατζής, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς καθώς και εκατοντάδες πιστοί από τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου.