ΦΑΝΑΡΙ: Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η επίσημη τελετή υπογραφής της Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Οσίου Χριστοφόρου “Παπουλάκου”.
Επιμέλεια-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η τελετή τελέστηκε υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή των Συνοδικών Αρχιερέων και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.
Μετά την ανάγνωση της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Βοσπόριο Μαγκαφά, η Πράξη υπεγράφη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους παριστάμενους Αρχιερείς του Θρόνου.
Το Χρονικό της Αγιοκατάταξης
Η απόφαση για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Χριστοφόρου ελήφθη στις 29 Αυγούστου 2024 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η μνήμη του Οσίου Χριστοφόρου θα τιμάται στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς του.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την επίσημη αίτηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. Η Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων γνωμοδότησε θετικά και στις 11 Μαΐου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διαβιβάσει τον φάκελο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί, η Κανονική Επιτροπή εξέτασε τα στοιχεία και εισηγήθηκε θετικά για την Αγιοκατάταξη του “Παπουλάκου”.
Ο Βίος του Οσίου Χριστοφόρου
Ο Όσιος Χριστοφόρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1770 στο χωριό Άρμπουνας της Επαρχίας Καλαβρύτων. Αρχικά εργαζόταν ως κρεοπώλης, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να μονάσει. Πρώτα εντάχθηκε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και κατόπιν αποσύρθηκε σε ερημητήριο κοντά στο χωριό του, όπου έζησε περίπου 20 χρόνια. Παρά το ότι ήταν αγράμματος, έμαθε γραφή και ανάγνωση μόνος του.
Σε ηλικία 80 ετών ξεκίνησε το κηρυκτικό του έργο. Με λόγο πύρινο, καυτηρίαζε την ανηθικότητα, την κοινωνική αδικία και την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης. Η δράση του θεωρήθηκε επικίνδυνη από τις Αρχές και παραπέμφθηκε στον Επίσκοπο Καλαβρύτων, ο οποίος του ζήτησε να περιορίσει τα κηρύγματά του.
Η Δίωξη και η Εξορία
Ο “Παπουλάκος” συνέχισε την περιοδεία του στη νότια Πελοπόννησο, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Όθωνα, που διέταξε τη σύλληψή του. Ο στρατός στάλθηκε στη Μάνη, όπου οι Μανιάτες εξεγέρθηκαν για να τον προστατεύσουν. Τελικά, στις 21 Ιουνίου 1852 συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Ρίο για δύο χρόνια.
Η δίκη του αναβλήθηκε λόγω του Κριμαϊκού Πολέμου, και το 1854 εξορίστηκε στη Μονή Παναχράντου της Άνδρου. Εκεί παρέμεινε μέχρι την κοίμησή του στις 18 Ιανουαρίου 1861, σε ηλικία 91 ετών. Η ταφή του έγινε στην ίδια Μονή, όπου μέχρι σήμερα πολλοί πιστοί προσέρχονται να προσκυνήσουν.
Η Αγιοκατάταξη του Οσίου Χριστοφόρου “Παπουλάκου” αποτελεί επισφράγισμα της πνευματικής του προσφοράς και του αγώνα του για την Ορθοδοξία. Η ζωή και το έργο του παραμένουν φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης, πίστης και κοινωνικής αφύπνισης.