Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Άγιο Θεόδωρο Ρώμης

Loading...


Ρώμη, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και ο εσπερινός της γονυκλισίας στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου Ρώμης, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στη διάρκεια του εσπερινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέγνωσε της ευχές της γονυκλισίας στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παρουσία του στη Ρώμη, κατόπιν προσκλήσεως του Πάπα, για να συμμετάσχει στη συνάντηση και την προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

 «Ελπίζουμε αυτή την φορά να σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της επιτεύξεως της ειρήνης με την βοήθεια του Θεού», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος σημείωσε ότι μετά την πρώτη συνάντηση του με τον Πάπα Φραγκίσκο, πριν ένα χρόνο, εγκαινίασαν μια ειλικρινή και αδελφική φιλία και επικοινωνία.

Λίγο νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, στον ξενώνα της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό.

Ο ιστορικός Ναός του Αγίου Θεοδώρου ήταν από νωρίς κατάμεστος από πιστούς που ανέμεναν να λάβουν την πατρική ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην θεία λειτουργία και στον εσπερινό παρέστη ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο οποίος υποδέχθηκε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ο Μέγας Άρχων Λογοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Επίσης παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος π. Ανδρέας Παλμιέρι, υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, οι Πρέσβεις της Ελλάδος στην Ιταλία κ.Δεμίρης και στο Βατικανό κ.Παπαδόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βατικανό κ.Πουλίδης, δεκατέσσερις Πρέσβεις – μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας-, ο π.Μιχαήλ Περάθα, στέλεχος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, Άρχοντες του Θρόνου, Ορθόδοξοι φοιτητές – κληρικοί και λαϊκοί – υπότροφοι του Βατικανού σε Ποντιφικά Πανεπιστήμια καθώς και πλήθος πιστών.

Την θεία λειτουργία τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, Αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης και συμμετείχε ο διάκονος Ιωακείμ, υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πολλοί ιερείς ενώ τελετάρχης ήταν ο Αρχιμ.Συμεών Κάτσινας, ιερατικώς προϊστάμενος Ρώμης.