Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη συνάντηση με τον Πάπα στα Ιεροσόλυμα

Loading...


Πέρυσι , σε επίσκεψή του στη Ρώμη για την ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Πάπα , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο σε ένα προσκύνημα στους Αγίους Τόπους για να τιμήσουν και να γιορτάσουν την πεντηκοστή επέτειο από την ιστορική συνάντηση στην Ιερουσαλήμ μεταξύ των προατόχων τους , Πατριάρχη Αθηναγόρας και ο Πάπα Παύλου VI το 1964 .

Στις 18 Φεβρουαρίου 2014, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζήτησε την επικείμενη συνάντηση του Μαΐου , που έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα και από το Βατικανό , μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου . Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η συνάντηση θα επιβεβαιώσει τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο « αδελφών εκκλησίων» και θα προωθήσει την ενότητα και τη συμφιλίωση μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών , καθώς και τη μη βία και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο , ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή .

Σχετική δήλωση  έκανε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης: 

«Με χαρά και μια διαρκή αίσθηση της αδελφοσύνης , προσβλέπουμε , αργότερα αυτό το έτος στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ , τhn αναμνηστικ;h συνάντησή μας με τον αγαπημένο αδελφό μας εν Χριστώ, την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο . Αυτή η πεντηκοστή επέτειος από την ιστορική συνάντηση μεταξύ του  Πάπα Παύλου VI και του αείμνηστου προκάτοχος ημών Πατριάρχη Αθηναγόρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των αδελφικών δεσμών μεταξύ Πέτρου και Ανδρέου , στους οποίους οφείλουμε τα θεμέλιά μας. Για το λόγο αυτό , ακολουθώντας τα βήματα του Πάπα Παύλου VI και του Πατριάρχη Αθηναγόρα , εκφράζουμε την επιθυμία μας για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των Ορθοδόξων Εκκλησιών . Δύο χιλιάδες χρόνια πριν , ήταν στην Ιερουσαλήμ, όπου το φως ανέτειλε από τον τάφο . Μπορεί να είναι και πάλι στην Ιερουσαλήμ , όπου το φως της ειρήνης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της αδελφικής αγάπης θα λάμπει έντονα , για χάρη των δύο Εκκλησιών μας και το καλό όλου του κόσμου . «

Στο Φανάρι , 18 Φεβ 2014Ετικέτες