Μήνυμα Βαρθολομαίου για την Ουκρανία: Διάλογος με κάθε κόστος

Loading...


Κραυγή αγωνίας για την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία με το λουτρό αίματος στο Κίεβο εκφράζει με μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Σε αυτό αφού δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του Πατριαρχείου στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό ζητά από όλα τα μέρη να επιλέξουν το διάλογο με κάθε κόστος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ολόκληρο το μήνυμα μεταφρασμένο από την αγγλική έχει ως εξής: 
Αγαπητά παιδιά και φίλοι στην Ουκρανία και στο εξωτερικό ,

Με  βαριά καρδιά παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την κλιμάκωση των τραγικών συνθήκών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων . Θεωρούμε ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία είναι δική μας σάρκα και το αίμα . Έχουμε αντέξει τα ίδια βάσανα που υποφέρετε και θα συνεργαστούμε μαζί σας για να επανέλθει η χαρά σας.

Είναι μεγάλη  η ευθύνη μας ως Οικουμενικού Πατριάρχη και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη από τις αρχές ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου κράτους , όπου οι εκλεγμένοι ηγέτες του – τόσο στην κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση – έχουν την τελική ευθύνη για την προστασία της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής των πολιτών του . Δεν υπάρχει χώρος για βαναυσότητα και αιματοχυσία σε μια δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα .

Με βάση την ποιμαντική και πνευματική ικανότητα μας ως ορθόδοξου επισκόπου , είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε κάθε μορφή βίας και επιθετικότητας μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών , που οδήγησαν στην άσκοπη απώλεια αθώων ζωών . Όλα τα μέρη θα πρέπει με κάθε κόστος να επιλέξουν το διάλογο για να πάψει η διαταραχή και να τεθεί σε ισχύ η διαμεσολάβηση .Δεν υπάρχει περιθώριο για κατάχρηση εξουσίας σε ένα έθνος του οποίου οι χριστιανικές ρίζες χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετία .

Τέλος , στον απόηχο της επετείου του περασμένου έτους , για τον εορτασμό 1.025 χρόνων από την εκχριστιανοποίηση των Ρως του Κιέβου ς , είμαστε υποχρεωμένοι – στο όνομα του ήθος και την κουλτούρα της ελευθερίας που χορηγούνται από τον Θεό σε όλους τους ανθρώπους ως ένα θεϊκό δώρο – να καταδικάσουμε την παρούσα αμείλικτη βιαιότητα και να επιμείνουμε σε μια ειρηνική και λογική λύση για τα εσωτερικά προβλήματα της Ουκρανίας προς όφελος του λαού της και για τη δόξα του Θεού . Μακάρι Αυτός να καθοδηγήσει τους εκλεγμένους άρχοντες της Ουκρανίας προς αυτήν την ευλογημένη κατάληξη .

Αγαπητοί φίλοι , η Ορθόδοξη Εκκλησία μας προετοιμ’αζεται για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή για αυτό , καλούμε κάθε άτομο της πίστης και της καλής θέλησης να προσευχηθεί για την άμεση εκεχειρία και την ειρήνη και τον αγαπημένο και πολύτιμο λαό μας στην Ουκρανία .

 Η Χάρη Του Κυρίου σε όλους εσάς και ειρήνη από το Θεό Πατέρα μας . Αμήν .Ετικέτες