Η Πατριαρχική Επίσκεψη στην Πολωνία (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εβρισκόμενος στην Πολωνία, παρέστη στο αρχιερατικό συλλείτουργο, που τελέστηκε στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στην Βαρσοβία.

Όπως είναι γνωστό, ο Πατριάρχης βρέθηκε στη Βαρσοβία, μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ. Σάββα και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Πολωνίας, για να κάνει ο ίδιος την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Η κατασκευή του νέου ναού στη Βαρσοβία είναι ένα ιστορικό έργο, εξαιρετικά σημαντικό και αναμενόμενο εδώ και πολύν καιρό. Οι προσπάθειες για την οικοδομική άδεια ξεκίνησαν από το 2004 και ολοκληρώθηκαν με τη θετική απόφαση του Δημάρχου Βαρσοβίας, το 2015, με την οποία έδωσε την έγκριση κατασκευής του έργου και εξέδωσε την άδεια για την κατασκευή ενός νέου ορθοδόξου ναού στην Βαρσοβία.

Το έργο του ναού αναπτύχθηκε από τον αρχιτέκτονα της Βαρσοβίας Ανδρέα Markowski και εμπνέεται από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάθεση του θεμελίου λίθου έγινε το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, με την παρουσία πολλών επισήμων.

Μετά την τελετή της θεμελιώσεως, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας Ανδρέι Duda. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα και κλίμα αμοιβαίας κατανόησης πολλών από τα προβλήματα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, όπως η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό κ.λπ. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τους Πρέσβεις της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Βαρσοβία, και συναντήθηκε με την ελληνική ομογένεια στην Πολωνία.

Κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος, χωρίς να λειτουργήσει, στην κυριακάτικη αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Βαρσοβίας, που τελέστηκε με την χοροστασία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Σάββα και την συμμετοχή μητροπολιτών, αρχιεπισκόπων και επισκόπων των δύο Εκκλησιών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Σάββας χαιρέτισε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ως εξής:
«Παναγιώτατε, έχετε έλθει σε εμάς σε αυτό το επετειακό έτος, αφού στις 17 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την διακήρυξη του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας μας. Η παρουσία της Παναγιότητός σας μεταξύ μας είναι τόσο σημαντική για εμάς, αλλά και για ολόκληρη την εκκλησιαστική συνείδηση της Ορθοδοξίας».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Σάββας αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις αμοιβαίας καλής συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, λέγοντας:
«Μετά την ανεξαρτησία της χώρας μας το 1918, όταν η ίδια η Εκκλησία της βρισκόταν σε μία δύσκολη κατάσταση, κανονική και οργανωτική, η Σοφία του Θεού μίλησε μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Πριν 90 χρόνια παρουσιάστηκε σε εμάς εδώ στον Καθεδρικό Ναό, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1925, ο τόμος της ανακήρυξης του αυτοκεφάλου. Θαυμαστά είναι τα έργα του Θεού! 90 χρόνια έχουν περάσει και η Παναγιότητά σας βρίσκεται πάλι ανάμεσά μας! Εξ αυτού πηγάζει η χαρά μας, η οποία μάς γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Χάρη στην σοφή εκκλησιαστική πολιτική των προγόνων μας, απολαμβάνουμε σήμερα την σταθερότητα της εκκλησιαστικής ζωής».

Αναφερόμενος στην κατάθεση του θεμελίου λίθου ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Πολωνίας κ. Σάββας δήλωσε: «Παναγιώτατε! Είστε για εμάς όχι μόνο ο διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Πατριάρχου Φωτίου, του Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ΄, Κωνσταντίνου Στ΄, αλλά προπάντων είστε κοντά στην καρδιά μας, ως Πατριάρχης και αδελφός μας, με τον οποίο μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες μας. Για αυτό δεν θα μπορούσατε να μας λείψετε από την κατάθεση του θεμελίου λίθου της νέας Σοφίας, της Σοφίας του Θεού.

Ο Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας:
«Βρισκόμαστε σε εσάς, Μακαριώτατε, αγαπητοί αδελφοί αρχιερείς και τέκνα εν Χριστώ, για να σας μεταφέρουμε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της ανιδιοτελούς προσφοράς, η οποία πηγάζει από πηγή άδεια υλικά, αλλά πλούσια πνευματικά, το θησαυροφυλάκιο των αγίων και των μαρτύρων, και το οποίο στέκεται φρουρός της Ορθόδοξης Πίστης μας, καθώς και των Συνόδων, που στην διάρκεια της ιστορίας έχουν πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου για να το μοιραστούμε με όσους ζουν στην γη της Πολωνίας.».
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές δυσκολίες, που έχει βιώσει η Εκκλησία της Πολωνίας: «Οι στερήσεις και οι δυστυχίες πέρασαν. Ήλθε η ελευθερία και η αναγέννηση. Ο χρόνος της δοκιμασίας θα ανταμειφθεί».

Μετά την εκτέλεση από τη χορωδία του πολυχρονισμού του Πατριάρχη, ακολούθησε η συνηθισμένη ανταλλαγή δώρων.
Η τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη έκλεισε με επίσημο δείπνο στο Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο.
Οι πιστοί της Μητροπόλεως της Πολωνίας αποχαιρέτησαν με μεγάλη αγάπη και συγκίνηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητώντας τις αγίες προσευχές του από την Κωνσταντινούπολη.
Η πατριαρχική επίσκεψη συνέβαλε σημαντικά στην σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών και στην οικοδόμηση κλίματος αδελφικής συνεργασίας και αγάπης μεταξύ τους.

IMG_5532.jpg
IMG_5550.jpg
IMG_5565.jpg
IMG_5578.jpg
IMG_5599.jpg
IMG_5630.jpg
IMG_5643.jpg
IMG_5662.jpg
IMG_5700.jpg
IMG_5721.jpg
IMG_5728.jpg
IMG_5730.jpg
IMG_5739.jpg
IMG_5749.jpg
IMG_5751.jpg
IMG_5758.jpg
IMG_5778.jpg
IMG_5781.jpg
IMG_5785.jpg
IMG_5795.jpg


Ετικέτες