Ασπασμός ειρήνης μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη – Πάπα Φραγκίσκου

Loading...


Για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στους Αγίους Τόπους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Πάπας Φραγκίσκος στις 20:00 απόψε ασπάσθηκαν μεταξύ τους πριν κατευθυνθούν προς τον Πανάγιο Τάφο, ενώ νωρίτερα υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη οκτώ σημείων.

Οι χαρούμενες κωδωνοκρουσίες στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ανήγγειλαν την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και του Πάπα Φραγκίσκου. Στο μέσον της αυλής του ναού οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αντάλλαξαν ασπασμό ειρήνης και κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο, έξω από τον οποίο έγινε ειδική τελετή.
Νωρίτερα, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος είχαν συνομιλίες μιας ώρας πριν υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη οκτώ σημείων.
Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα, που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επισημαίνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου, του σεβασμού, της δημιουργίας του Θεού δια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Επίσης, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, θα δεσμευτούν να προσφέρουν κοινή μαρτυρία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.
Στην Κοινή Διακήρυξη οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών εκφράζουν την αγωνία και το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση των χριστιανών στην Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι το 1964 στα Ιεροσόλυμα, είχε συναντηθεί ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας με τον Πάπα Παύλο Στ’.Ετικέτες