Ξέφυγε ο Φίλης- Ζητά εδώ και τώρα χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Loading...


Νέο χτύπημα από ο οποίος ζητά τον ενόψει της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, « έχει ωριμάσει» είναι ο τίτλος άρθρου του πρώην υπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο τονίζει πως η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση «είναι αναγκαίο να προσδιορίσει τα βήματα μιας καθυστερούμενης εδώ και δεκαετίες αλλαγής .

«απαιτείται πολιτική βούληση για να ρυθμιστούν εκκρεμότητες που συνιστούν αναχρονισμούς», με τον  να εξαπολύει «κατηγορώ» για την κρίση και στην Εκκλησία, που όπως λέει, με τον τρόπο της συντέλεσε στη σημερινή κρίση. «Να θυμηθούμε το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε λίγο πριν και επισήμως ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Ουδείς αναμάρτητος!».

Και συνεχίζει γράφοντας: «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι και οι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;».

«, η καύση των νεκρών, η κατάργηση της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος, ο θρησκευτικός όρκος του ανωτάτου άρχοντα είναι επιβιώσεις αναχρονιστικές» σύμφωνα με τον πρώην υπουργό. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των Θρησκευτικών, λέει: «σημειώνω την απαίτηση της Ιεραρχίας για «συναπόφαση» κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία (και όχι βέβαια συναπόφαση) με την Πολιτεία».

Διαβάστε εδώ:  Θρησκευτικά: Όλο το παρασκήνιο Εκκλησίας-Κυβέρνησης

Σημειώνει δε ότι έχει καθυστερήσει η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων και συγκαταλέγει στα «ευαίσθητα ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα των εκκλησιαστικών αντιδράσεων» και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών.

«Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούντα έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ. Και κάθε χρόνο να ασκείται πίεση για νέος διορισμούς κληρικών που ικανοποιείται από την Πολιτεία παρά τη γενικότερη κατάσταση ουσιαστικού παγώματος διορισμών στο Δημόσιο και ειδικότερα στην εκπαίδευση», τονίζει.

Και καταλήγει ο άρθρο του: «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της τρόικας, για την εκκρεμότητα ποιο άλλοθι υπάρχει; Τουλάχιστον η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον , όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%».