Τζαμί στην Αθήνα: Αφιέρωμα της LeFigaro και άλλων γαλλικών ΜΜΕ

Loading...


Μέχρι την Γαλλία έφτασε η είδηση ότι η Ελλάδα κατασκευάσει το πρώτο της από τότε που τελείωσε η .

Η  κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος κατασκευής, το οποίο θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ παραθέτει και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

«Η Αθήνα δεν είχε κατασκευάσει τζαμί από τότε που τελείωσε η οθωμανική κατοχή, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το τζαμί βρίσκεται στον Ελαιώνα, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το κτίριο θα έχει εμβαδόν 500 τ.μ., αλλά δεν προβλέπεται να χτιστεί μιναρές. Οι αρχές προβλέπουν να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου και θα κοστίσει στο ελληνικό κράτος 946.000 ευρώ. Προς το παρόν το μόνο που φαίνεται είναι ένας τεράστιος μεταλλικός σκελετός και σακιά τσιμέντου».

Διαβάστε εδώ:  Τζαμί στην Αθήνα – Έτοιμος ο σκελετός – Παραδίδεται τον Απρίλιο

Αναφορά στην συγκεκριμένη εξέλιξη κάνει και η γαλλική ιστοσελίδα franceinter.fr η οποία παραθέτει ρεπορτάζ: «». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν φαίνεται ιδιαιτέρως ενημερωμένη αφού υποστηρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη ως νίκη για το 1 εκατομμύριο Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας, ενώ είναι γνωστό ότι άλλες πλευρές πίεσαν για την συγκεκριμένη απόφαση.  Οι Αλβανοί εξάλλου έχουν και χριστιανούς αλλά και άθεους στις τάξεις τους και σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται από φανατισμό στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

«Το πρώτο θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου αλλά δεν είναι πραγματικά θεαματικό: θα χωράει μόλις 350 πιστούς. Δεν πρόκειται δηλαδή για μεγάλο τζαμί, όπως σε μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο, αυτό το τζαμί είναι μοναδικό γιατί είναι το πρώτο που χτίζεται στην Ελλάδα από την ανεξαρτησία της το 1830. Επίσης, γιατί χρειάστηκαν χρόνια ώστε να μπορέσει να χτιστεί αυτό το απλό κτίριο γιατί η ορθόδοξη εκκλησία αντιστεκόταν. Αποτελεί νίκη για το 1 εκατομμύριο που ζουν εδώ και 20 ή 30 χρόνια στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς στις ισλαμικές πεποιθήσεις τους», γράφει.