Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο- Ειδήσεις- news

Loading...


: Σε νέο μπαράζ προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο προχώρησε χθες η Τουρκική πολεμική αεροπορία καθώς δεκάδες ήταν για ακόμη μια φορά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ σε μια περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.

– Πιο συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 43 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 που πετούσαν σε τρεις σχηματισμούς, δύο CN-235, ένα Τ-38 και τέσσερα ελικόπτερα) προέβησαν επίσης σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Οι 35 παραβιάσεις έγιναν από τα 2 κατασκοπευτικά CN-235, 3 παραβιάσεις έγιναν από το Τ-38 και 5 από τους σχηματισμούς των F-16.

Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία κρατά ψηλά το θερμόμετρο της έντασης πάνω από το Αιγαίο, φροντίζει να προκαλεί και την Κύπρο με τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες αλλά και την κατασκευή μόνιμων ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Dyalog η Τουρκία ετοιμάζει αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο και ναυτική βάση στο Τρίκωμο. Για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία της Τουρκίας επισκέφθηκε το αεροδρόμιο ενώ έχουν υπάρξει και συζητήσεις με αξιωματούχους του ψευδοκράτους!

Αργά χθες το απόγευμα έγινε επίσης γνωστό ότι η Τουρκία στέλνει δύο πλοία στην Κύπρο τα οποία θα συνδράμουν στις έρευνες που θα πραγματοποιήσει για υδρογονάνθρακες το ερευνητικό σκάφος Πορθητής.tilegrafima.gr