Τουρκία: Αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο ο Τσαβούσογλου

Loading...


Την άποψη ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα καθορισμένα με ακρίβεια και διεθνή συμφωνία επικυρωμένη από Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασε, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, την Τρίτη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του κεντροαριστερού, κεμαλικού CHP, Νιγιάζι Νέφι Κάρα, σχετικά με ζητήματα νήσων και νησίδων στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας στο Αιγαίο έχουν τη βάση τους στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών κυρωμένα με ισχύουσα διεθνή συμφωνία».

Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η τύχη τους καθορίστηκε με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, οι οποίες περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες «σχετικά τόσο με την κυριαρχία όσο και με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Διαβάστε εδώ:  Τουρκία: Νέες δεκάδες συλλήψεις από τις αρχές

«Όπως είναι γνωστό, οι υποθέσεις οι σχετικές με το Αιγαίο αντιμετωπίζονται μέσω όλων των διαύλων διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η χώρα μας εύχεται όλα τα προβλήματα να λυθούν μέσω αυτού του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.