Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο υποδέχτηκε ο Υπουργός Εσωτερικών

: «Η ήπειρος του μέλλοντος είναι η Αφρική», δήλωσε χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας ότι η Αφρική μπορεί να βοηθήσει και να θρέψει τα εκατομμύρια των ανθρώπων της.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΣ είπε ότι συζήτησαν το πρόβλημα που μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, τις μετακινήσεις πληθυσμού μεταξύ όλων των ηπείρων.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του ΥΠΕΣ, ο κ. Νουρής είπε ότι ο Πατριάρχης Αλεξαδρείας είναι ένας «φωτισμένος Ιεράρχης», ένας άνθρωπος «ο οποίος προσφέρει, όχι απλά στην εκκλησιά, αλλά και στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην υγεία σε όλη την ήπειρο της Αφρικής».

«Μοιραστήκαμε τις εμπειρίες που μας έχει μεταφέρει για τη δράση του στην Αφρική, την πολύ καλά γνωστή, πολύ μεγάλη και τεράστια – θα τολμήσω να πω – προσφορά του στον ελληνισμό και στην ορθοδοξία, στην ήπειρο της Αφρικής», ανάφερε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε ότι μίλησαν επιπλέον και για «τα προβλήματα που η μικρή μας πατρίδα αντιμετωπίζει, προεξάρχοντος βεβαίως του εθνικού μας προβλήματος, αλλά και ενός προβλήματος που μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και αναφέρομαι στις μετακινήσεις πληθυσμού μεταξύ όλων των ηπείρων με τις πολλές ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει».

Ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την τιμή να επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη και πάνω από όλα καλή συνέχεια σε αυτό το τεράστιο έργο και προσφορά, που όπως ανάφερε, «δεν περιορίζεται στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, αλλά σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη και γνωρίζοντας όλοι μας τις πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που υπάρχουν στις αφρικανικές χώρες».

Από πλευράς του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Υπουργό, ο οποίος, όπως είπε, του έδωσε «κουράγιο». «Και ‘γω είμαι άνθρωπος. Είμαι Πατριάρχης, αλλά όπως σας είπα, μετά από λίγες ημέρες αναχωρώ για την Ουγκάντα. Θα βρεθώ στη βόρεια Ουγκάντα για να περάσω στο νότιο Σουδάν, για να φύγω μετά για την Τανζανία, για πολύ δύσκολες περιοχές. Και όπως ξέρετε, αν μπορώ στις αποσκευές μου να έχω λίγα φάρμακα για να βοηθήσω κυρίως τα παιδιά. Χιλιάδες παιδιά βλέπω να πεθαίνουνε» είπε.

Πρόσθεσε ότι το έργο του είναι «μεταξύ της πόρτας της Αφρικής που είναι η Αίγυπτος». Εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με μεγάλο επιτελείο Υπουργών μετέβησαν στο Κάιρο και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι.

Η Αίγυπτος είναι μια τεράστια, πολύ μεγάλη δύναμη στρατιωτική, πολιτική, σημείωσε ο Πατριάρχης, λέγοντας ότι «αγαπάει πραγματικά την Κύπρο μας και στο θέμα το εθνικό, να ξέρετε ότι θα έχετε έναν καλό γείτονα σε κάθε δύσκολη στιγμή».

Ενημέρωσε ότι σαν ανταμοιβή των κόπων του, του προσχώρησαν ένα μεγάλο οικόπεδο στη νέα πρωτεύουσα του Καΐρου το οποίο ονόμασε, όπως είπε, το «Μετερίζι των λαών της φιλίας Κύπρος- Αίγυπτος και Ελλάδα».

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια. «Συνεχώς είμαι οδοιπόρος της ζωής, ένας ιεραπόστολος» είπε και ανέφερε ότι οι χώρες της Αφρικής είναι 54 «και το μεγάλο μας πρόβλημα είναι της μεταναστεύσεως».

«Και μάλιστα πονάει η καρδιά μου» είπε και πρόσθεσε πως «οι θάλασσες γίνονται νεκροταφείο ψυχών και μικρών παιδιών».

«Να ξέρετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας από σήμερα είμαι αρωγός και συμπαραστάτης» υπογράμμισε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό, και σημείωσε ότι θα κάνει ως Πατριάρχης αγώνα για να μεταφέρει πως σε αυτή «τη θάλασσα που περνάτε δεν θα συναντήσετε τον παράδεισο που ονειρεύεστε, αλλά είναι ένας κόσμος πολύ δύσκολος».

«Κάνουμε σαν Πατριαρχείο μια τεράστια με τους Αγίους αρχιερείς προσπάθεια να τους πούμε ότι αυτός ο τόπος μπορεί να σας θρέψει» είπε, εξηγώντας τους πως «η ήπειρος του μέλλοντος είναι η Αφρική. Είναι ένας γίγαντας που κοιμάται, που όμως παραμένει γίγαντας και μπορεί να βοηθήσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζούνε σε αυτή την ήπειρο».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό προσθέτοντας «ξέρω ότι από σήμερα δεν έχω μόνο την Κύπρο, αλλά εσάς προσωπικά βοηθό σε αυτό το έργο μου φιλανθρωπίας αγάπης και ειρήνης».

ant1.com.cy