Τα αποτελέσματα των επαφών, αξιολογούν Εκκλησία και Μαξίμου

Loading...


Στην ειδική επιτροπή διαλόγου, που έχει ήδη εξαγγελθεί μετά την υπογραφή της πρόθεσης συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αναμένεται να μεταφερθεί πλέον η συζήτηση σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και εκπροσώπους των κληρικών της Κρήτης συναντήθηκε το το πρωί στο Υπουργείο, ο υπουργός Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, εν μέσω αντιδράσεων για την προωθούμενη συμφωνία.

Το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, έχει μεταφερθεί στη Βουλή, τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων όσο και στην ειδική επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απάντησε αρνητικά στην πρόταση της της της ΔΗΣΥ, Φώφης Γεννηματά για σύσταση Ειδική κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προωθούμενη συμφωνία, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο δια στόματος του Γραμματέα της Κ.Ο., Β. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για «κυβερνητικές σκοπιμότητες», «μονομερείς χειρισμούς» και «καθεστωτική αντίληψη».

Την ίδια ώρα προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της Πρέβεζας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τροποποίηση του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών. «Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τροποποιηθεί το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών διότι με τα σημερινά δεδομένα δεν παρέχεται καμία ασφάλεια. Είναι αόριστες υποσχέσεις. Όταν και να υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις θα μιλήσουμε επ᾽ αυτών. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε πως θα προχωρήσουν οι συζητήσεις” τόνισε

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην κλονισμένη του εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τονίζοντας ότι υπάρχουν κι έντιμοι άνθρωποι στην πολιτική παρόλα αυτά «η Εκκλησία εμποδίζεται να αναπτυχθεί.»

«Το μισθολογικό θέμα δεν το αγγίζουμε καθόλου. Μένει ως έχει. Πως θα προχωρήσουν; Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέει όχι; Όταν η Εκκλησίας της Κρήτης λέει όχι; Όταν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος λέει όχι; Θα είναι μεγάλο λάθος».

Κάνοντας λόγο και για τον Αρχιεπίσκοπο ξεκαθάρισε:

»Δεν μπορώ να πω ότι παρασύρθηκε διότι είναι εμπειρότατος ο Μακαριώτατος, έχει σύνεση και έχει μελετήσει όλα τα θέματα αυτά από χρόνια πολλά, από τότε που ήταν Θηβών και Λεβαδείας. Οι πολιτικοί καμιά φορά βρίσκουν αθώους και απλούς ανθρώπους και τους παγιδεύουν. Δεν είπα ότι ο Μακαριώτατος παγιδεύθηκε, άλλωστε συμφώνησε με την πλειοψηφία της Ιεραρχίας και μπορεί καταβάθος να εμφανίστηκε, να αναγκάστηκε, να κάνει την δήλωση αυτή, αλλά ικανοποιήθηκε όταν η Ιεραρχία έλαβε τέτοια απόφαση» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία θα τοποθετηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ θα εκλεγούν και τα μέλη τα οποία θα συμμετάσχουν στην ειδική μεικτή επιτροπή διαλόγου, την δημιουργία της οποίας έχουν ήδη αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου και η Εκκλησία. Σημειώνεται ότι η εξαγγελθείσα ημερομηνία για τη σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι για τις 11-13 Δεκεμβρίου.tilegrafima.gr