6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ LIVE! ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ- ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΑΪ́ΟΥ ΕΩΣ Μ.ΠΕΜΠΤΗ

458
SHARES
1.7k
VIEWS

– ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (efka.gov.gr) ΚΑΙ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΑΪ́ΟΥ ΕΩΣ Μ.ΠΕΜΠΤΗ – Αναλυτικές πληροφορίες!

ΣχετικάΆρθρα

Τι συζητήθηκε χθες στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο – Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στις αποφάσεις του ΣτΕ και του ΑΠ για τις περικοπές, σύμφωνα με την ανώτατη δικαστική λειτουργό.

Είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) αρμόδιο να κρίνει το «καυτό» ζήτημα της περικοπής των τριών δώρων – επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) για το 11μηνο 11-6-2015 έως 11-5-2016 στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα;

Οι προηγηθείσες κρίσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, με επίκεντρο συνταξιοδοτικές περικοπές, συνιστούν αντιφατικές αποφάσεις και τι μπορούν πραγματικά να περιμένουν οι συνταξιούχοι; Τι αποκαλύπτουν tanea.gr.

Το πρώτο στίγμα για αυτή τη σοβαρή δίκη, που αφορά πολλούς συνταξιούχους, δόθηκε στη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη χθες ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, υπό την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, με την εισηγήτρια – σύμβουλο Επικρατείας Ειρήνη Σταυρουλάκη να θέτει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων και να περιγράφει με σαφήνεια το νομικό εμπόδιο για την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης.

Φάκελος

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια, η οποία είχε μελετήσει το σύνολο του φακέλου με όλες τις παραμέτρους του (νομικά και πραγματικά ζητήματα), θεμελιώνοντας την κρίση της περί μη παραδεκτού της συζήτησης, επεσήμανε πως τον Αρειο Πάγο τον απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ αντίθετα το ΣτΕ το απασχόλησε υπόθεση που αφορούσε περικοπές κύριων συντάξεων, συμπληρώνοντας πως το ίδιο δικαστήριο (το ΣτΕ) απασχολήθηκε με επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατά την κρίση της ανώτατης δικαστικής λειτουργού, «θα πρέπει επομένως να ερευνηθεί εάν το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δύο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του ΑΠ) το ίδιο ζήτημα ή εάν, αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφάλισης, τους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα». 

Η εισήγηση δέχθηκε «πυρά» από την πλευρά των πληρεξούσιων δικηγόρων των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, τους οποίους αφορούσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, που οδήγησε προς νέα κρίση την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των επιχειρημάτων τους, απευθυνόμενοι στους ανώτατους δικαστές, οι δικηγόροι διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει με την απόφασή τους να… ξεπεράσουν τον σκόπελο του παραδεκτού και να εξετάσουν στην ουσία του το θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών, καθώς τα δύο επίμαχα δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

Νέος γύρος

Ο νέος δικαστικός γύρος, που οδήγησε ενώπιον του ΑΕΔ, άνοιξε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ομόφωνα έκρινε ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το διάστημα από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Απόφαση που θεωρήθηκε ότι έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη που είχε τη «σφραγίδα» της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο 2015-2016.

Το σκεπτικό των αρεοπαγιτών, σε αντίθεση με εκείνο της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίδικων περικοπών, στηρίχτηκε στο ότι για τις όποιες περικοπές δεν ήταν αναγκαία αναλογιστική μελέτη για τις επιπτώσεις, γιατί οι περικοπές έγιναν με σκοπό την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονταν του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονταν με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ακολουθήσει τη χθεσινή εισήγηση, τότε η υπόθεση δεν θα κριθεί στην ουσία της, ενώ σε κάθε περίπτωση η απόφαση που θα εκδοθεί δεν υπόκειται σε καμία ανατροπή, αφού είναι αμετάκλητη και δεν χωρά η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου.

Εκ του νόμου η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον από την πλευρά των συνταξιούχων μέσα στους επόμενους μήνες.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ!! ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ 1993! ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΩΝ!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ LIVE- ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ- ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΑΪ́ΟΥ ΕΩΣ Μ.ΠΕΜΠΤΗ – Ημερομηνίες πληρωμής!

Καλό Πάσχα με πληρωμή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους συνταξιούχους και εξελίξεις με αναδρομικά και επιστροφή του Δώρου Πάσχα. Οι ημερομηνίες και τα νεότερα.

Πολλές ειδήσεις έρχονται για τους συνταξιούχους τις τελευταίες ημέρες, με τα νεότερα δεδομένα να φέρνουν πληρωμή των συντάξεων Μαΐου νωρίτερα για έναν ακόμα μήνα. Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και το μοντέλο φαίνεται πια να «καθιερώνεται».

Σε άλλα νέα, σημειώνει το xristika.gr, αναμένονται να πληρωθούν και νέα αναδρομικά, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ενώ στη «σειρά» για θετικές ειδήσεις μπαίνει και η μεγάλη απόφαση θα ληφθεί από το ανώτατο δικαστήριο για την επιστροφή του Δώρου Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαΐου, αυτές ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως εξής:

 • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι οι συντάξεις φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πάντα, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας από εκείνη που ανακοινώνει ο e-ΕΦΚΑ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΕΑ!! ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ! ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 2024!

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Translate »