Σύρου Δωρόθεος: Νέοι δρόμοι για τα θρησκευτικά από την συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Νέους δρόμους για θεωρεί ο ότι άνοιξε η συνάντηση .

παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την οικονομική δυσπραγία που έχει γονατίσει τα νησιά του Αιγαίου, για τη συμβίωση Ορθοδόξων και Καθολικών στη Σύρο και την Τήνο αλλά και για το μάθημα των Θρησκευτικών.

μιλά και για την πρόσφατη επίσκεψή του στα ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο και εξηγεί γιατί ανέβηκε στο γερανό μαζί με τους εργαζομένους.

Αναλυτικότερα, καθώς ο μόνος δρόμος για να μεταβεί από νησί σε νησί είναι η θάλασσα.

Αναφορικά με το κοινωνικό έργο της μητρόπολής του, είπε τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα, ιδιαίτερα στη Σύρο η οποία είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Νοτίου Αιγαίου.

Η Μητρόπολη Σύρου κάθε μήνα στέλνει πακέτα με τρόφιμα σε 400 οικογένειες σε όλα τα νησιά που βρίσκονται στην ποιμαντική της περιφέρεια.

που φροντίζει όχι μόνο υπερήλικες αλλά και άστεγους.

«…Έχουμε βρει άνθρωπο να κοιμάται κάτω από μία βάρκα, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, σε μια οικοδομή χωρίς σκεπή», λέει χαρακτηριστικά.

Γιατί ανέβηκα στο γερανό των ναυπηγείων

Στην ερώτηση γιατί επισκέπτεται επαγγελματικούς χώρους και τους ζήτησε να μας διηγηθεί την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στο ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου, όπου ανέβηκε σε γερανό.

Διαβάστε εδώ:  Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει «ξήλωμα» των βιβλίων Ιστορίας! – Γαβρόγλου: Τα Θρησκευτικά δεν ήταν τίποτα…

«Όταν η εκκλησία μας χειροτόνησε μας ανέθεσε να είμαστε ποιμένες. Και όπου και να είναι τα πρόβατά του πηγαίνει και ο βοσκός. Όπου είναι ανθρώπινες ψυχές πηγαίνει και ο Επίσκοπος», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι η ανάβασή του στο γερανό ήταν μοναδική εμπειρία: «Συνειδητοποίησα πως αυτός ο άνθρωπος για να ζήσει την οικογένειά του και να βγάλει το ψωμί του ανεβαίνει και αναρριχάται σε αυτή τη σκάλα, που αν κοιτάξεις κάτω νομίζεις ότι υπερίπτασαι στον ουρανό. Κάθεται εκεί αφοσιωμένος, γιατί όπως μου είπε η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται από κάτω».

Στη Σύρο και την Τήνο υπάρχουν πολλοί Καθολικοί. Πώς είναι η συνύπαρξη τους; Ο Μητροπολίτης Σύρου απαντά: «Συνυπάρχουμε με τους Καθολικούς με τους οποίους έχουμε πολύ καλή και αγαστή συνεργασία. Η Πίστη μας είναι η Πίστη μας, είμαστε αμετακίνητοι σε αυτά που οι Πατέρες μας δίδαξαν και μας άφησαν. Η Ορθοδοξία μας είναι ο αναφαίρετος πλούτος μας. ..

Υπάρχουν πολλές μεικτές οικογένειες που έχουν και Ορθόδοξο και Ρωμαιοκαθολικό μέλος από τους οποίους γεννιούνται παιδιά τα οποία είναι βαπτισμένα είτε στην Ορθόδοξη είτε στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Καθημερινά βλέπεις ανθρώπους και δεν μπορείς να τους διαχωρίζεις εάν είναι Ορθόδοξοι ή Καθολικοί… Η πόρτα της Μητρόπολής μας είναι ανοιχτή για όλους».

Νέα πορεία με το υπ. Παιδείας για τα Θρησκευτικά

Τέλος, , το οποίο συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις 8 και 9 Μαρτίου, ο κ. Δωρόθεος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση του με τον στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με άλλους εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς παράγοντες. «Αυτή η συνάντηση σηματοδότησε καινούργια πορεία στη συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών», , ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου λέει ότι δείχνει κατανόηση και έχει αφήσει ανοιχτό πεδίο με καλούς ορίζοντες και οιωνούς συζήτησης με την Εκκλησία.