Σφοδρή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από τον Δημήτρη Χριστόφια

Loading...


Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε εφ’ όλης της ύλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του «Σίγμα» «60 Λεπτά»

Πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσε, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του «Σίγμα» «60 Λεπτά», ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Αναφερόμενος στην αποδοχή από μέρους της παρούσας Κυβέρνησης του κουρέματος καταθέσεων, τόνισε ότι οι ηγέτες δεν πρέπει να δέχονται να τους βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο. Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε πυρά κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, είπε ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε, αλλά μετάνιωσε που δεν κάλεσε ξένους εμπειρογνώμονες στην Κύπρο.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ιδιαίτερα έντονος σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που του καταλογίζονται για καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές. Όπως εξήγησε, αν και ο ίδιος έπραξε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί το Μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε καταστροφή, τελικά εισάκουσε τις προτροπές του Πανίκου Δημητριάδη για κατάληξη σε συμφωνία και υπογραφή Μνημονίου. «Όταν εγώ τον Νοέμβρη έλεγα ότι καταλήγουμε, εννοούσα ότι καταλήγουμε και ήμουν πανέτοιμος να υπογράψω και κάποιοι αρνήθηκαν να υπογράψουν. Ακούγεται τώρα ότι πίσω από αυτήν την άρνηση ήταν οι Γερμανοί. Γιατί από τον κ. Μπαρόζο και άλλους ηγέτες της Ε.Ε. έπαιρνα διαβεβαιώσεις πως όλα θα είναι εντάξει και στο τέλος της ημέρας δεν ήταν εντάξει», είπε.

«Προδομένος από τον Πούτιν»

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού, όπως ανέφερε, παρ’ όλες τις υποσχέσεις του για βοήθεια, τελικά δεν είχε τη στήριξη που ανέμενε, προκειμένου να αποφευχθεί το Μνημόνιο. «Προσπάθησα να βρω τα δυο δις συν πέντε, δηλαδή επτά, για να αποφύγω την Τρόικα. Δεν τα κατάφερα. Αν ελέγχομαι γι’ αυτό, εντάξει. Κάνω την αυτοκριτική μου γι’ αυτό. Κάποια στιγμή θα παρουσιάσω τις επιστολές που έστειλα στον κ. Πούτιν, θα παρουσιάσω τους διαλόγους μου, για να καταλάβει ο κόσμος ότι έκανα υπερπροσπάθειες για να αποφύγω την Τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Ως υπεύθυνο για την ηθική αναστήλωση της κυπριακής κοινωνίας κατέστησε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομο και την Εκκλησία στο σύνολο της. «Όλοι έχουμε ευθύνη», είπε, «και εκείνοι που προσπαθήσαμε να αναχαιτίσουμε το αδιέξοδο και αυτοί που το οδηγούν. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ηθική αναστήλωση και διαπαιδαγώγηση του λαού τη φέρει η Εκκλησία». «Ο Προκαθήμενός της κάνει το αντίθετο, επικεντρώνεται στα οικονομικά συμφέροντα και τίποτα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν αντικειμενικά τα πορίσματα των Ερευνητικών

ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ για την άρνησή του να δεχθεί τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών για την οικονομία και για το Μαρί, ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι τα πορίσματα δεν ήταν αντικειμενικά. «Όταν δεν είναι αντικειμενικές, τι να πω; Μπράβο παιδιά;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά την ερευνητική επιτροπή για το Μαρί, ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι ο Πόλυς Πολυβίου διαβεβαίωνε τους συνεργάτες του, ακόμα και λίγο πριν από τη δημοσιογραφική του διάσκεψη, ότι το πόρισμα δεν εμπνέει ανησυχία για τον ίδιο. «Παραδίδοντάς μου το πόρισμα, μου είπε, θα βγω να κάνω μια δημοσιογραφική σε χαμηλούς τόνους. Τελικά, έκανε μια δημοσιογραφική στους τόνους που γνωρίζουμε. Εξήντα φορές μετρήσαμε να λέει ότι φταίει ο Πρόεδρος. Είναι παράδοξα και παράξενα πράγματα αυτά τα οποία τα έζησα.

Όπως έζησα και όταν με πολλή προθυμία πήγα να καταθέσω και είδα 13 φωτογραφίες εκεί των νεκρών της τραγωδίας. Λοιπόν, αυτό, ήταν αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο», υποστήριξε. Ερωτηθείς, αν ήταν λάθος ο διορισμός του Πόλυ Πολυβίου, απάντησε ότι το λάθος του ήταν ότι η επιτροπή ήταν μονομελής, ενώ θα έπρεπε να έφερνε και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. «Άκουγα πρόσφατα ειδικό από το εξωτερικό, να λέει ότι δεν ήταν δυνατό να έγινε έκρηξη η ώρα τέσσερις το πρωί καλοκαίρι στην Κύπρο. Η πυρίτιδα μπορεί να εκραγεί στους 390 βαθμούς, είπε ο άνθρωπος. Είχαμε φωτιά. Έπρεπε να φέρω κάποιους ειδικούς να κάνουν έρευνα», ανέφερε.

Ερωτηθείς, αν ο ίδιος απολογήθηκε στους συγγενείς, είπε ότι απολογήθηκε δημόσια ως αρχηγός του κράτους, όμως, όπως ισχυρίστηκε, τα αφτιά ολονών ήταν κλειστά. Διερωτήθηκε δε, κατά πόσο ο Πρόεδρος φταίει για το γεγονός ότι παρόλο που έδωσε εντολή για μετακίνηση των φονικών εμπορευματοκιβωτίων, αυτοί που έπρεπε να τα μετακινήσουν δεν το έπραξαν. Αναφερόμενος στο Κίνημα «Αγανακτισμένων», o Δημήτρης Χριστόφιας διερωτήθηκε, πού είναι σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας; Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή Πική, έκανε λόγο για μια επιτροπή που συστάθηκε με στόχο να φορτώσει όσα άλλοι είχαν κάνει στον ίδιο. «Μετά από το πέρας των εργασιών αυτής της επιτροπής, ξεδιπλώνεται το κουβάρι και φαίνονται οι πραγματικοί ένοχοι αυτής της κακοδαιμονίας που έπληξε τον τόπο μας».